GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena plina porasla 2,5% nakon ove vijesti o Gazpromu

Cijena plina porasla 2,5% nakon ove vijesti o Gazpromu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 15:05
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Cijene prirodnog plina u Europi danas su porasle za 2,5 posto, nakon što je na londonskoj burzi ICE objavljena vijest da je Gazprom "odbio" rezervirati dodatne tranzitne kapacitete kroz Ukrajinu i Poljsku za prosinačke isporuke u Europsku uniju.

Futuresi plina za prosinac u nizozemskom TTF čvorištu skočili su na 966 dolara za 1000 kubičnih metara, odnosno 81,2 eura po MWh, ali su se kasnije vratili na 954 dolara, izvijestio je Tass, pozivajući se na podatke s ICE burze.

Od početka trgovačkog dana rast cijena plina u Europi je preko 6,0 posto, dodaje se u informaciji.

Ruska novinska agencija ranije je izvijestila da Gazprom na današnjim aukcijama nije rezervirao dodatne tranzitne kapacitete kroz Ukrajinu i Poljsku za prosinac, pozivajući se na podatke platformi RBP i GSA o rezultatima aukcije.

"Ukrajinski operater GTS-a", kako se precizira, ponudio je na aukciji u ponedjeljak tranzitni kapacitet za prosinac u iznosu do 9,8 milijuna kubika dnevno kroz benzinsku crpku Sudža i do 5,2 milijuna kubika dnevno kroz stanicu Sohranovka.

No, prema rezultatima aukcije, koja je završila u 14 sati po moskovskom vremenu, potražnja za tim kapacitetima nije zabilježena.

Gazprom također nije rezervirao dodatne kapacitete za pumpanje plina kroz plinovod Jamal-Europa preko Poljske u prosincu, prema platformi GSA. Na aukciji su ponuđene količine od 89 milijuna kubika dnevno, dodaje se u informaciji agencije Tass.

Tagovi: plin, cijene plina, Gazprom, ICE burza
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE