GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?

Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
NEIZDRŽIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 11:05
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Cijena prirodnog plina za kućanstva koja imaju sklopljen tržišni ugovor s nekim od opskrbljivača, od 1. listopada će biti višestruko veća, po nekim procjenama čak i do šest puta viša od trenutne, zbog čega neki opskrbljivači, poput riječkog Energa, već pripremaju obavijesti za kupce u kojima će im ponuditi mogućnost promjene opskrbljivača ili prelazak na opskrbu plinom u obavezi javne usluge, odnosno po reguliranoj cijeni.

Građani bi kakav-takav spas od enormnog rasta cijene mogli naći u raskidanju ugovora s opskrbljivačima i prelasku na plin iz obaveze javne usluge čija je cijena fiksirana do 1. travnja iduće godine, no i u tom slučaju će plin plaćati barem dvadeset do trideset, u nekim slučajevima i do 65 posto skuplje, barem na riječkom području. Upitno je hoće li i cijene plina iz Obaveze javne usluge opstati bez ogromnih intervencija države.

Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama, već po cijeni koja bi bila barem četverostruko viša. Kako i sami opskrbljivači procjenjuju da kupci takvu cijenu neće moći ni htjeti plaćati, detaljno će kupce obavijestiti o mogućnosti promjene opskrbljivača ili prelaska na isporuku plina u takozvanoj obavezi javne usluge, u kojoj su cijene fiksirane do 1. travnja iduće godine.

Podsjećamo, kupci mogu birati između sklapanja komercijalnog ugovora s nekim od opskrbljivača, pri čemu pojedinačno ugovaraju visinu cijene plina, a onima koji to nisu učinili, država je osigurala isporuku plina u obavezi javne usluge, putem opskrbljivača odabranog na javnom natječaju za svako distribucijsko područje posebno, piše Novi list.

Kupci koji imaju tržišne ugovore sklopljene s Energom, koji drži golemu većinu udjela u potrošnji na riječkom području, trenutno prirodni plin plaćaju, ovisno o tarifnom modelu, čak i do 65 posto niže od cijene prirodnog plina od 0,4383 kuna po kWh(s PDV-om), u obavezi javne usluge, koji na riječkom području isporučuje Gradska plinara Zagreb. Riječ je o kupcima koji prirodni plin koriste i za grijanje prostorija, a koji su upravo zbog niže cijene sklopili tržišne ugovore. Uskoro bi, međutim, velika većina njih mogla ponovo prijeći u obavezu javne usluge.

Iz Energa na upit Novog lista potvrđuju da će svojim kupcima, s kojima imaju sklopljene ugovore, uskoro poslati obavijesti o novom obračunu cijena i mogućnostima promjene opskrbljivača koje im stoje na raspolaganju.

“Nove cijene plina, počevši od 1. listopada 2022. godine, ovisit će o kretanju cijene plina na burzi. S obzirom na to da će se cijena mijenjati na mjesečnoj razini, ne možemo reći koliko će točno biti povećanje. Upravo iz tog razloga i nemogućnosti davanja precizne cijene, obavijest će sadržavati detaljno pojašnjenje novog načina izračuna cijene s referentnog tržišta, a sve u cilju kako bi svi kupci mogli razumjeti novi način obračuna i odlučiti čiju uslugu opskrbe plinom žele primati u budućnosti. Potrebno je napomenuti da će ovakav oblik obračuna od 1. listopada 2022. godine preuzeti većina opskrbljivača. Energo će transparentno kupcima objasniti situaciju. Na primjer, u slučaju kada se radi o kupcu kategorije kućanstvo, kome država omogućava jeftiniji plin kroz opskrbu u obvezi javne usluge, kupcu ćemo jasno objasniti razliku u cijeni Energove tržišne opskrbe i navedene opskrbe u obvezi javne usluge”, odgovaraju iz Energa.

Kupcima iz kategorije kućanstva ugovori s opskrbljivačima istječu 30. rujna ove godine, nakon čega mogu zatražiti promjenu opskrbljivača ili jednostavno ne sklopiti ugovor ni s jednim od njih te prijeći u opskrbu kroz obavezu javne usluge. Naime, svi krajnji kupci iz kategorije kućanstvo zbog povećanja cijena plina imaju pravo na jednostrani prijevremeni raskid ugovora o opskrbi plinom bez plaćanja naknade ili bilo kakvih drugih troškova, kao i na besplatan postupak promjene opskrbljivača.

Redakciju Novog lista zanimalo je i hoće li očekivano povećanje cijene plina od pet do šest puta utjecati i na jednako toliko povećanje cijene toplinske energije iz gradskih toplana kojima upravlja Energo, što bi efektivno značilo krah sustava toplinarstva u Rijeci.

“Kada govorimo o cijeni plina, ne možemo govoriti o povećanju o pet ili šest puta, jer će cijena biti vezana uz burzu i ne znamo kolika će biti. Ono što možemo reći je da su svi energetski subjekti koji se bave i opskrbom toplinskom energijom, uključujući Energo, posredstvom Hrvatske gospodarske komore u stalnom kontaktu s radnim timom iz resornog Ministarstva. Do sad su održana dva sastanka u resornom ministarstvu, u travnju i srpnju, uz redovitu izmjenu relevantnih podataka, te se intenzivno radi na definiranju optimalnog rješenja kako za energetske subjekte, tako i za krajnje kupce toplinske energije, sve u kontekstu povoljnije nabavke energenata za predstojeću ogrjevnu sezonu. U ovom trenutku ne možemo govoriti o konkretnim brojevima”, odgovaraju iz Energa.

Po kojoj cijeni će plin nabavljati toplinari, ne samo u Rijeci, nego i na drugim distribucijskim područjima, odnosno hoće li im biti omogućena nabava plina po cijeni iz obveze javne usluge za kategorije građanstvo, s obzirom da toplinsku energiju isporučuju uglavnom građanima, pitali su i Ministarstvo gospodarstva.

“Opskrbljivači toplinskom energijom su preko Grupacije za toplinsku djelatnost HGK-a iznijeli problematiku povećanja cijena toplinske energije. U pitanju nije samo nabavna cijena plina, već i činjenica da određeni opskrbljivači nisu ugovorili količine potrebne za proizvodnju toplinske energije. Radi se na rješenju u skladu s pravilima o državnim potporama kojim bi bilo omogućeno da se u konačnici cijena toplinske energije po kWh za krajnjeg kupca ne razlikuje od one koju plaćaju krajnji kupci plina na pojedinom distribucijskom području”, odgovorili su iz Ministarstva.

Opskrbu plinom u obvezi javne usluge (OJU) u najvećem broju distribucijskih područja u Hrvatskoj obavlja Gradska plinara Zagreb. Uz sadašnje cijene plina, i još više cijene u najavi za ovu jesen, potpuno je jasno da ta tvrtka teško da će moći isporučivati plin po propisanim cijenama iz obaveze javne usluge, a koje su već sada na burzama četiri puta više od cijene iz OJU-a, i pritom opstati na tržištu.

Jedini način da se cijena iz OJU-a održi do 1. travnja iduće godine je ozbiljna intervencija države putem nekog od načina subvencioniranja ili preuzimanje obaveze od strane državne tvrtke, konkretno HEP-a. Što će se događati, najvjerojatnije će se saznati u idućih nekoliko tjedana.

Tagovi: cijene plina, plin, prirodni plin, Energo, Gradska plinara Zagreb
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE