GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena nafte porasla nakon što je IEA povisila prognoze potražnje

Cijena nafte porasla nakon što je IEA povisila prognoze potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 16:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte u četvrtak su porasle za više od jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini, budući da su brzorastuće cijene prirodnog plina potaknule neke potrošače da prijeđu na naftu.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,29 dolara, na 98,69 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,45 dolara višoj cijeni, od 93,38 dolara.

"Cijene prirodnog plina i električne energije porasle su do novih razina, potaknute prelaskom s plina na naftu u nekim zemljama", objavila je agencija u svom mjesečnom naftnom izvješću u kojem je povećala svoje izglede potražnje u 2022. za 380.000 barela nafte dnevno (bpd).

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je snizila svoju prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u 2022. zbog gospodarskog utjecaja ruskog rata u Ukrajini, visoke inflacije i mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

OPEC očekuje da će potražnja za naftom 2022. porasti za 3,1 milijun bpd, što je pad od 260.000 bpd u odnosu na prethodnu prognozu. Međutim, i dalje je njegova prognoza ukupne globalne potražnje za naftom u 2022. veća od IEA-ine.

Porast zaliha nafte u SAD-u prošlog tjedna i ponovno pokretanje tokova sirove nafte na naftovodu Družba koji opskrbljuje središnju Europu ograničili su daljnji rast cijena.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 5,5 milijuna barela u proteklom tjednu, objavila je američka Uprava za energetske informacije, više od očekivanog povećanja od 73.000 barela.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 101,29 dolara, što znači da je porastao 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE