GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena nafte na londonskom tržištu pala drugi tjedan zaredom

Cijena nafte na londonskom tržištu pala drugi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2022 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na londonskom je tržištu cijena nafte pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se trgovci plaše da će povećanje kamata središnjih banaka zbog visoke inflacije usporiti rast svjetskog gospodarstva, što će oslabiti potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4,1 posto, na 107,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,4 posto, na 104,79 dolara.

Tako su cijene nafte pale i u prvom tjednu srpnja, nakon što su u lipnju zabilježile prvi pad na mjesečnoj razini od studenoga prošle godine.

Posljedica je to usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, posebice američkog i europskog.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, američka središnja banka od ožujka agresivno povećava ključne kamatne stope, a to će, kako najavljuje, učiniti i u srpnju te rujnu.

To će, dakako, usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a pitanje je samo hoće li se ono 'mekano' prizemljiti ili slijedi recesija.

Još veći problemi prijete gospodarstvu eurozone zbog energetske krize, izazvane poremećajem opskrbe naftom i plinom iz Rusije.

Rast cijena zakočio je i snažan dolar, koji smanjuje potražnju jer ograničava kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je prošloga tjedna najvišu razinu u 20 godina, dok je tečaj eura prema dolaru pao na najnižu razinu u 20 godina.

No, nakon oštrog pada u prvoj polovici tjedna, krajem tjedna cijene su nadoknadile dio gubitaka. Potporu im pruža slabija ponuda zbog zapadnih sankcija Rusiji.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ustraju, pak, na tek skromnom povećanju proizvodnje, a neke ne uspijevaju realizirati ni dodijeljene im kvote.

"Ekonomske nevolje možda su uzdrmale cijene nafte, ali tržište i dalje signalizira da je spremno podizati cijene zato što su veće šanse da će problem tijesne opskrbe biti još gori nego da će biti ublažen", objašnjava Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Stephen Innes iz SPI Asset Managementa upozorava, pak, da će stanje u gospodarstvu postaviti granice uzlaznom trendu.

"Budući da s podizanjem kamatnih stopa nije gotovo i da je SAD vjerojatno u tehničkoj recesiji, ambicije tržišta s podizanjem cijena možda su prilično ograničene", kaže Innes.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, skočile gotovo 50 posto.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE