GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine

Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2021 / 07:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,6 posto, na 78,09 dolara, najvišu razine od listopada 2018., dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,9 posto, na 73,98 dolara, najvišu razinu od srpnja.

Cijene nafte porasle su zbog velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon uragana Ida i Nicholas, što je dovelo do oštrog pada zaliha u SAD-u i u svijetu.

Američke rafinerije potražile su zamjenu za naftu iz Meksičkog zaljeva kod proizvođača u Iraku i Kanadi, kažu analitičari.

„Cijene nafte porasle su još jedan tjedan jer tržište uračunava produljeni utjecaj poremećaja u ponudi i vjerojatni pad zaliha jer će trebati pokriti potražnju rafinerija”, kaže Louise Dickson, analitičarka u tvrtki Rystad Energy.

Poremećaji bi mogli, kaže, potrajati nekoliko mjeseci i već su doveli do oštrog pada zaliha.

Neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte imaju, pak, problema s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja ili kašnjenja radova na održavanju postrojenja u pandemiji koronavirusa.

Cijene nafte na londonskom tržištu mogle bi do kraja rujna dosegnuti 80 dolara po barelu zbog pada zaliha, smanjene proizvodnje OPEC-a i jače potražnje na Bliskom istoku, procjenjuju analitičari UBS-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

„Cijena bi na londonskom tržištu mogla dosegnuti tu razinu u idućim tjednima, s obzirom na kontinuirani pad zaliha nafte povezan s neplaniranim poremećajima u opskrbi“, pojasnili su.

S druge strane, veći rast cijena zakočila je prva javna dražba državnih rezervi nafte u Kini.

Državna kompanija PetroChina i privatna rafinerija i proizvođač kemikalija Hengli Petrochemical kupili su četiri tankera nafte, ukupno 4,43 milijuna barela.

Uteg cijenama bio je i jači dolar. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, porastao je tri tjedna zaredom i dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 40 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE