GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češka više neće ovisiti o ruskoj nafti

Češka više neće ovisiti o ruskoj nafti
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2024 / 21:15
Autor: SEEbiz
PRAG - Iduće godine, nakon 60 godina, Češka više neće ovisiti o ruskoj nafti iz naftovoda Družba, rekao je Fiala nakon sastanka s upravom državne tvrtke Mero u središnjem naftnom rezervoaru Nelahozeves.

Litvinska rafinerija, koja je već tehnološki spremna, također se priprema za ranu tranziciju, rekao je Orlen Unipetrol.

Nakon 60 godina Češka neće ovisiti o ruskoj nafti iz naftovoda Družba, rekao je Fiala nakon sastanka s upravom državne tvrtke Mero u središnjem naftnom rezervoaru Nelahozeves, prenosi aktualne.cz.

Litvinska rafinerija, koja je već tehnološki spremna, također se priprema za ranu tranziciju, rekao je Orlen Unipetrol.

Prošireni naftovod će u Češku dovoditi dodatnih četiri milijuna tona nafte godišnje. Pokrivat će potrošnju obiju rafinerija u Litvinovu i Kralupi nad Vltavom.

"Istovremeno će se značajno modernizirati plinovod TAL koji će biti među najsigurnijim i najučinkovitijim u Europi", dodao je ministar financija Zbinek Stanjura.

Prema riječima ministra industrije i trgovine Jozefa Sikele, projekt će značajno ojačati energetsku sigurnost Češke.

"Istodobno, to će nam omogućiti da se postupno odreknemo plaćanja ruske nafte ruskom diktatorskom režimu, a to nije samo naš moralni, već i strateški interes", dodao je Sikela.

Ukupni trošak cjelovitih izmjena i povećanja kapaciteta, koji će se sastojati u ubrzanju transporta nafte, trebao bi iznositi otprilike 1,3 do 1,6 milijardi kruna i snosit će ih Mero. Prema riječima direktora tvrtke Jaroslava Pantuceka, riječ je o dijelu troškova koji plaćaju rafinerije.

Operater domaćih rafinerija Orlen Unipetrol također se sprema osloboditi ruske nafte.

Litvanska rafinerija već je tehnološki pripremljena za prijelaz na preradu novih naftnih mješavina. Sada nastavljamo testirati razne mješavine ulja iz cijelog svijeta, posebno Gvajanskog, Iračkog, Saudijskog i Sjevernog mora, i čekamo. za državnu tvrtku Mero da dovrši projekt povećanja transportnog kapaciteta naftovoda TAL. To će nam omogućiti da započnemo proces prelaska na te nove naftne mješavine“, rekao je Pavel Kaidl, glasnogovornik tvrtke.

Pritom je podsjetio da tvrtka od srpnja prošle godine postupno povećava obujam prerađene alternativne naftne mješavine, ponajviše zbog više raspoloživih transportnih kapaciteta naftovoda TAL.

“Od četvrtog kvartala 2023. već uvozimo i prerađujemo više neruske nafte nego ruske. U prvom kvartalu ove godine smanjili smo uvoz ruske nafte za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Kaidl.

Druga rafinerija Orlen Unipetrola u Kralupi nad Vltavou prerađuje isključivo ne-rusku naftu, uglavnom iz Azerbajdžana, Kazahstana, Saudijske Arabije i Sjeverne Amerike

Tagovi: češka, rusija, nafta,, unipetrol, gazprom, rosneft
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE