GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Černobil: Dijelovi reaktora i dalje tinjaju

Černobil: Dijelovi reaktora i dalje tinjaju
SENZORI OTKRILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Prije punih 35 godina dogodila se katastrofalna nesreća u nuklearnoj elektrani u Černobilu, koja je bila prva, a do danas je ostala i najveća katastrofa povezana s jednom nuklearnom centralom.

Ova se "okrugla" obljetnica poklopila s novim nezgodnim otkrićem ukrajinskih znanstvenika koji rade na projektu rastavljanja ostataka nuklearnog reaktora.

Oni su naveli kako su njihovi senzori u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin na sjeveru današnje Ukrajine otkrili neuobičajeno visoke (i rastuće!) koncentracije emitiranih neutrona. Neutroni su posljedica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negdje u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja, piše Bug.

"Kao žar u ugašenom roštilju", opisao je situaciju Neil Hyatt, nuklearni kemičar sa sveučilišta u Sheffieldu.

Trenutačno je oko ovog slučaja mnogo nepoznanica, no nitko ne može isključiti mogućnost neke nove nesreće. Broj neutrona koje senzori očitavaju polako raste, pa je vrlo vjerojatno da se još nekoliko godina ništa neće dogoditi. Znanstvenici sada pokušavaju utvrditi hoće li ova tinjajuća reakcija sama od sebe stati, ili će eskalirati do razine na kojoj bi trebalo intervenirati kako bi se spriječila neka nova černobilska katastrofa.

Novo zračenje neutrona otkriveno je unatoč tomu što je u studenome 2016. godine 1,5 milijardu eura vrijedan "sarkofag" postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uvjeta unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija. No, u posljednje četiri godine na mjestima je izmjereno dvostruko veće zračenje nego prije, pa se pretpostavlja da je uzrok tome sušenje nuklearnog goriva do kojeg sada ne može doprijeti kiša. No, znanstvenici još u to nisu sigurni niti znaju kako bi taj mehanizam mogao funkcionirati. U svakom slučaju najavljuje se daljnje pomno praćenje situacije jer prijetnju nove nuklearne katastrofe ne misle ignorirati.

fotografija: Pexels

Tagovi: Černobil, nuklearna katastrofa u Černobilu, nuklearna energija
PROČITAJ I OVO
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
POHVALE
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
LONDON - Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
VLADA
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE