GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Černobil: Dijelovi reaktora i dalje tinjaju

Černobil: Dijelovi reaktora i dalje tinjaju
SENZORI OTKRILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Prije punih 35 godina dogodila se katastrofalna nesreća u nuklearnoj elektrani u Černobilu, koja je bila prva, a do danas je ostala i najveća katastrofa povezana s jednom nuklearnom centralom.

Ova se "okrugla" obljetnica poklopila s novim nezgodnim otkrićem ukrajinskih znanstvenika koji rade na projektu rastavljanja ostataka nuklearnog reaktora.

Oni su naveli kako su njihovi senzori u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin na sjeveru današnje Ukrajine otkrili neuobičajeno visoke (i rastuće!) koncentracije emitiranih neutrona. Neutroni su posljedica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negdje u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja, piše Bug.

"Kao žar u ugašenom roštilju", opisao je situaciju Neil Hyatt, nuklearni kemičar sa sveučilišta u Sheffieldu.

Trenutačno je oko ovog slučaja mnogo nepoznanica, no nitko ne može isključiti mogućnost neke nove nesreće. Broj neutrona koje senzori očitavaju polako raste, pa je vrlo vjerojatno da se još nekoliko godina ništa neće dogoditi. Znanstvenici sada pokušavaju utvrditi hoće li ova tinjajuća reakcija sama od sebe stati, ili će eskalirati do razine na kojoj bi trebalo intervenirati kako bi se spriječila neka nova černobilska katastrofa.

Novo zračenje neutrona otkriveno je unatoč tomu što je u studenome 2016. godine 1,5 milijardu eura vrijedan "sarkofag" postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uvjeta unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija. No, u posljednje četiri godine na mjestima je izmjereno dvostruko veće zračenje nego prije, pa se pretpostavlja da je uzrok tome sušenje nuklearnog goriva do kojeg sada ne može doprijeti kiša. No, znanstvenici još u to nisu sigurni niti znaju kako bi taj mehanizam mogao funkcionirati. U svakom slučaju najavljuje se daljnje pomno praćenje situacije jer prijetnju nove nuklearne katastrofe ne misle ignorirati.

fotografija: Pexels

Tagovi: Černobil, nuklearna katastrofa u Černobilu, nuklearna energija
PROČITAJ I OVO
SAD pregovara s dobavljačima radi osiguranja energenata za Europu
ENERGENTI
SAD pregovara s dobavljačima radi osiguranja energenata za Europu
WASHINGTON - Sjedinjene Države razgovaraju s velikim dobavljačima energenata i državama proizvođačima iz cijelog svijeta kako bi osigurale alternativnu isporuku za Europu u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik u utorak.
Plenković: Proširit ćemo opseg vaučera za struju i plin
PREMIJER
Plenković: Proširit ćemo opseg vaučera za struju i plin
ZAGREB - “Proširit ćemo vaučere. I za struju i za plin. Da se proširi naknada. Da svi oni koji su u teškoj situaciji lakše riješe pitanje režija”, rekao je Plenković.
Cijene nafte stabilne iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 86 dolara budući da su naznake oskudne opskrbe i geopolitički rizici bili protuteža padu dionica na Wall Streetu i mogućem podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u.
Professio Energia kupio dvije vjetroelektrane
AKVIZICIJE
Professio Energia kupio dvije vjetroelektrane
ZAGREB - Ovakvom vrstom ulaganja mirovinski fondovi aktivno ulažu u prilike usmjerene ciljevima EU u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova i investiranjem u zelenu budućnost. Tako svojim članovima omogućavaju izravno sudjelovanje u zelenoj tranziciji kao najvećem i, za budućnost, najbitnijem poduhvatu 21. stoljeća pri čemu istovremeno osiguravaju i stabilne prinose.
Može li se popuniti rusku prazninu u isporuci plina?
PLINSKE IGRE
Može li se popuniti rusku prazninu u isporuci plina?
BERLIN - Tko bi mogao popuniti prazninu ako Rusija obustavi isporuke plina članicama EU-a u slučaju eskalacije krize u Ukrajini? Norveška ne može, a SAD želi isporučiti veće količine. Ali, je li to dovoljno?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE