GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čerepanov: Epidemija korona virusa i kriza na naftnom tržištu značajno utiču na rezultate NIS-a

Čerepanov: Epidemija korona virusa i kriza na naftnom tržištu značajno utiču na rezultate NIS-a
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 18:53
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Finansijski direktor NIS-a, Anton Čerepanov, ocenio je da će epidemija korona virusa i kriza na naftnom tržištu značajno uticati na rezultate kompanije u 2020.

On je rekao i da će prioriteti NIS-a u nastavku godine biti realizacija kapitalnih investicija, smanjenje troškova, očuvanje likvidnosti kompanije i socijalna stabilnost zaposlenih.

Čerepanov je u intervjuu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije naveo da NIS ostvaruju dobre operativne pokazatelje uprkos krizi, ali da su finansijski rezultati pod uticajem nepovoljnih makroekonomskih okolnosti.

"Mi se suočavamo sa dve vrste udara. S jedne strane, reč je o dramatičnom padu vrednosti nafte, koja je samo u jednom danu u martu izgubila čak 30 odsto vrednosti. Sa druge strane, imamo i drastičan pad potražnje usled pandemije korona virusa i usporavanja privrednih aktivnosti širom sveta. Došli smo u situaciju da se potražnja praktično prepolovi u odnosu na periode normalnog poslovanja. Kombinacija ova dva faktora već se odrazila na finansijske rezultate i likvidnost naftnih kompanija, bez izuzetka. Takav gubitak će ostaviti značajne posledice ne samo na poslovanje u 2020. godini, već i na planove u narednom periodu", rekao je finansijski direktor NIS.

On je dodao da će NIS morati da štedi, ali da to neće činiti na račun najznačajnijih projekata.

"Već sada moramo razmišljati godinama unapred i nastaviti sa modernizacijom kompanije i ulaganjima u one projekte koji će nam doneti najviše koristi u budućnosti. Tu pre svega mislimo na Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo i Termoelektranu-toplanu Pančevo. Takođe, od velike važnosti nam je dalje ulaganje u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, kao i u nastavak razvoja naše maloprodajne mreže. Pored toga, velike koristi očekujemo i od digitalnih projekata koje smo započeli, te ćemo svakako nastaviti sa finansiranjem onih koje vidimo kao najperspektivnije i najisplativije, i koji će naše poslovanje učiniti još efikasnijim i bezbednijim", naveo je finansijski direktor NIS.

Prema njegovim rečima, biće nastavljeno i sa isplatom dividende akcionarima.

"Kada je reč o dividendama, politika dividende NIS podrazumeva isplatu najmanje 15 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva akcionarima na ime dividende, a mi isplaćujemo 25 odsto. I sada ostajemo pri istom procentu, uprkos krizi. Želim da vas podsetim da je NIS na ime dividende do sada akcionarima isplatio gotovo 55 milijardi dinara. Na taj način mi, pored poreza i obaveza koje plaćamo, značajno doprinosimo stabilnosti budžeta Republike Srbije", rekao je Čerepanov.

Tagovi: Anton Čerepanov, Naftna industrija Srbije, Rafinerija nafte Pančevo, dividenda, nafta, cene nafte
PROČITAJ I OVO
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
UPOZORENJE
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
LONDON - Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti "sve samo ne održiv" za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
Od ponoći novo poskupljenje goriva
CIJENE GORIVA
Od ponoći novo poskupljenje goriva
ZAGREB - Od ponoći možemo očekivati poskupljenje svih cijena goriva.
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
LONDON - Cijene nafte stagnirale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je zabrinutost za potražnju zbog rasta zaraze koronavirusom u Indiji i drugim zemljama neutralizirao slabiji američki dolar.
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
NAFTA
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
LONDON - Globalni višak zaliha nafte stvoren tijekom pandemije gotovo je potrošan, piše u ponedjeljak Bloomberg pozivajući se na podatke ekonomista iz Citigroupa i Međunarodne energetske agencije (IEA).
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
PROMJENE
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
BRUXELLES - Plinske elektrane prestigle su elektrane na lignit i 2020. godine postale vodeći izvor emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji iz sektora elektroenergetike, pokazala je analiza sustava trgovanja stakleničkim emisijama u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE