GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine

Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Skok cena gasa na svetskom tržištu rezultat je niskih temperatura tokom marta i aprila ove godine, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja u izgradnji Severnog toka, ali ove okolnosti neće uticati na promenu cene gasa u Srbiji, jer postoji dugoročni ugovor sa „Gaspromom“, rekao je specijalni savetnik Ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, Petar Stanojević.

Stanojević je izjavio da su evropska skladišta bila prazna zbog zime koja je duže trajala, a da je nesreća u Rusiji uticala na smanjenje isporuke.

„Količine gasa nisu bile dovoljne i cena je sa 220, skočila na 580 dolara za hiljadu kubika, ali se to neće odraziti na cenu energenta u Srbiji, jer postoji desetogodišnji ugovor sa „Gaspromom“ koji važi do kraja ove godine“, rekao je Stanojević, gostujući na TV Prva.

Inače, naveo je on, cena gasa zavisi od geopolitičke situacije, koja diktira kretanja na evropskom i svetskom tržištu i da će formiranje cene za sledeću godinu u Srbiji zavisiti od pregovora „Srbijagasa“ sa „Gaspromom“, dok se tokom oktobra očekuje da cene gasa na svetskom tržištu budu u padu.

„Formiranje cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu u najvećoj meri zavisi od odluka organizacija OPEK i OPEK Plus, prema čijim kvotama se određuje ponuda i formira cena, a trenutna cena sirove nafte niža je za nekoliko dolara za barel, što takođe utiče na nižu cenu goriva u Srbiji“, objasnio je Stanojević.

Dodao je da je cena je sa 75 pala na 65 dolara, najviše zbog najave SAD da će prestati sa stimulisanjem svojih rezervi.

„U Srbiji je inače povećana potrošnja za 3,4 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a skok cene benzina od 1,5 odsto pokazuje da ljudi putuju, dok skok cene dizela od 3,4 odsto da imamo ozbilnu privrednu aktivnost, što dokazuje i povećanje cene putnog bitumena od 10 procenata“, istakao je Stanojević.

Ovom prilikom savetnik ministarke je kazao da je manja potošnja kerozina, jer se avio-saobraćaj još uvek nije u potpunosti oporavio od pandemije, dodajući da se u narednom periodu očekuje da u ovom segmetnu Srbija zabeleži rast potrošnje.

Tagovi: cena gasa u Srbiji, cena gasa, Gazprom, Petar Stanojević, Srbijagas
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE