GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Buk Bijela: Formirat će se zajednička komisija

Buk Bijela: Formirat će se zajednička komisija
KOMISIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 10:08
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Komisija za koncesije BiH postupiće po zahtjevu Ustavnog suda i tokom septembra formirati zajedničku komisiju sa članovima komisije iz Republike Srpske. Potvrdio je to BHRT-u zamjenik predsjedavajućeg Komisije Milomir Amović, koji napominje da je prvi zadatak ovog tijela utvrđivanje predmeta spora u slučaju „Gornja Drina“.

- Da li je predmet spora ustavna nadležnost ili je predmet spora neka proceduralna nadležnost, odnosno neka regulatorna nadležnost za koju po zakonu može da odlučuje Komisija za koncesije, kazao je Amović.

Ključno pitanje je da li je u nadležnosti entiteta ili države dodjela koncesija na rijeci Drini za izgradnju i korištenje HE Buk Bijela, Foča i Paunci.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema apsolutnu nadležnost u vezi sa izdavanjem koncesije za izgradnju hidrocentrala na Drini te da odluke u vezi s državnom imovinom, poput rijeka na međunarodnim granicama, mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Ovo vrhovno sudsko tijelo je naložilo Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine da, u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke, riješi sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Projekat "Gornja Drina" star je više od četiri decenije. Danas se predstavlja kao zajednički projekat elektroprivreda Srbije i RS vrijedan ukupno više od pola milijarde eura. Od samog početka suočen je i sa strahovanjem zbog negativnog ekološkog uticaja u neposrednoj okolini i u zaštićenim prirodnim zonama u susjednoj Crnoj Gori.

Planirano je da HE Buk Bijela bude prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema Gornja Drina. Imala bi instalisanu snagu od 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigasvatčasa.

Nakon izgradnje HE "Buk Bijela", koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje planira se i gradnja hiroelektrana "Foča" i "Paunci".

Tagovi: Buk Bijela, Miomir amović, HE Gornja Drina
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od utorka na hrvatskim crpkama pojeftinjuje gorivo.
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
PREGOVORI
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Srbija pregovara sa partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrdili su za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike.
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ZAGREB - "Neki energetičari to tvrde već desetljećima, ali osjećali smo ranije određenu šutnju ili pritisak iz nekih krugova. Nisam tada znao s kojih, ali očito s istočne strane jer je uvoz energije sa zapada bio konkurencija uvozu s istoka".
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
ŠVERC
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
RIM - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Bologni i talijanska financijska policija zamrznuli su imovinu pet osoba i dvije tvrtke u vrijednosti od 149 milijuna eura zbog ilegalne trgovine gorivom.
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
DOGAĐAJI
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
OPATIJA - U opatijskom hotelu Milenij održana je konferencija “Kvarner kao energetsko čvorište”, u organizaciji Novog lista, na kojoj je bilo riječi o brojnim do sad ostvarenim i planiranim projektima u energetici i infrastrukturi koji Rijeku i Kvarner sve snažnije pozicioniraju kao energetsko čvorište važno na razini ne samo Hrvatske, već i susjednih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE