GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarska pregovara s Amerikancima o gradnji novog nuklearnog reaktora

Bugarska pregovara s Amerikancima o gradnji novog nuklearnog reaktora
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
SOFIJA - Bugarska vlada dala je zeleno svjetlo državnoj energetskoj kompaniji Bulgarian Energy Holding (BEH) za pregovore s američkim tvrtkama o gradnji novog nuklearnog reaktora u Kozloduju, rekla je ministrica energetike Temenzuka Petkova.

„Vlada je dala mandat BEH-u da započne pregovore s američkim tvrtkama koje razvijaju nuklearnu tehnologiju kako bi proučio opcije za izgradnju novog reaktora“, rekla je Petkova u srijedu.

Premijer Bojko Borisov kazao je u utorak da bi se novi reaktor trebao temeljiti na američkoj tehnologiji.

Bugarska želi izgraditi novi reaktor kako bi poboljšala energetku sigurnost i prešla na manje zagađujuće metode proizvodnje električne energije, u skladu s ciljevima EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, dodala je jučer ministrica energetike.

Nije imenovala tvrtke koje će sudjelovati u pregovorima, ali je rekla da će rezultati biti objavljeni krajem siječnja.

Elektrana u Kozloduju ima dva nuklearna reaktora sovjetske proizvodnje od tisuću megavata a vlada traži i investitore za planirani, 10 milijardi eura vrijedan projekt u Beleneu, za koji se očekuje da će uključivati dva ruska nuklearna reaktora od tisuću megavata.

Oba su projekta potrebna jer će Bugarska nakon 2030. godine morati početi gasiti termoelektrane na ugljen, naglasila je ministrica..

Lokalni analitičari tumače jučerašnju najavu kao pokušaj vlade da proširi lobističku bazu u Washingtonu i da izbjegne potencijalne američke sankcije zbog bugarskog priključenja na ruski plinovod TurkStream

„Plan bismo trebali tumačiti u svjetlu potrebe da se izbjegnu američke sankcije za plinovod TurkStream na bugarskom teritoriju, barem dok ne bude izgrađen", rekao je politički i energetski analitičar Ilian Vasiljev.

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u srpnju da bi se ulagači u Sjeverni tok 2 i ogranak TurkStreama mogli suočiti sa sankcijama, u sklopu nastojanja Washingtona da suzbije ekonomski utjecaj Kremlja na Europu i Tursku.

Bugarska je cjevovod na svom teritoriju nazvala Bulgarian Stream i tvrdi da je posrijedi zaseban projekt.

Tagovi: Bugarska, nuklearna energija, Temenzuka Petkova, Bulgarian Energy Holding,
PROČITAJ I OVO
Bajatović izbačen sa sastanka jer nije došao sa saradnicima kako je tražila Mihajlović
RAZLOZI
Bajatović izbačen sa sastanka jer nije došao sa saradnicima kako je tražila Mihajlović
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović došao je na današnji sastanak potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović bez saradnika, njenu molbu da u tom slučaju napusti sastanak je odbio da uvaži, pa ga je obezbeđenje, na poziv ministarke, udaljilo sa skupa.
Zorana Mihajlović udaljila Bajatovića sa sastanka
SUKOBI
Zorana Mihajlović udaljila Bajatovića sa sastanka
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa direktorima javnih preduzeća iz njenog resora, a saopštenje njenog kabineta sadržalo je i jednu dosad neviđenu napomenu: ministarka je sa sastanka "udaljila" Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa.
Lansiran uređaj za pripremu elektrane koja bi proizvodila energiju Sunca
FUTURISTIČKI
Lansiran uređaj za pripremu elektrane koja bi proizvodila energiju Sunca
ZAGREB - Britanski znanstvenici lansirali su novi fuzijski uređaj koji će poslužiti kao test fuzijskoj elektrani koja bi trebala proizvesti energiju Sunca, a u pripremi su sudjelovali i znanstvenici s Ruđera.
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
PROJEKTI
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
SARAJEVO - Elektorpivreda BiH ima namjeru otkupiti projekte obnovljivih izvora energije koji su u pogonu ili u završnoj fazi razvoja/izgradnje.
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 dolara u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE