GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarska pregovara s Amerikancima o gradnji novog nuklearnog reaktora

Bugarska pregovara s Amerikancima o gradnji novog nuklearnog reaktora
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
SOFIJA - Bugarska vlada dala je zeleno svjetlo državnoj energetskoj kompaniji Bulgarian Energy Holding (BEH) za pregovore s američkim tvrtkama o gradnji novog nuklearnog reaktora u Kozloduju, rekla je ministrica energetike Temenzuka Petkova.

„Vlada je dala mandat BEH-u da započne pregovore s američkim tvrtkama koje razvijaju nuklearnu tehnologiju kako bi proučio opcije za izgradnju novog reaktora“, rekla je Petkova u srijedu.

Premijer Bojko Borisov kazao je u utorak da bi se novi reaktor trebao temeljiti na američkoj tehnologiji.

Bugarska želi izgraditi novi reaktor kako bi poboljšala energetku sigurnost i prešla na manje zagađujuće metode proizvodnje električne energije, u skladu s ciljevima EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, dodala je jučer ministrica energetike.

Nije imenovala tvrtke koje će sudjelovati u pregovorima, ali je rekla da će rezultati biti objavljeni krajem siječnja.

Elektrana u Kozloduju ima dva nuklearna reaktora sovjetske proizvodnje od tisuću megavata a vlada traži i investitore za planirani, 10 milijardi eura vrijedan projekt u Beleneu, za koji se očekuje da će uključivati dva ruska nuklearna reaktora od tisuću megavata.

Oba su projekta potrebna jer će Bugarska nakon 2030. godine morati početi gasiti termoelektrane na ugljen, naglasila je ministrica..

Lokalni analitičari tumače jučerašnju najavu kao pokušaj vlade da proširi lobističku bazu u Washingtonu i da izbjegne potencijalne američke sankcije zbog bugarskog priključenja na ruski plinovod TurkStream

„Plan bismo trebali tumačiti u svjetlu potrebe da se izbjegnu američke sankcije za plinovod TurkStream na bugarskom teritoriju, barem dok ne bude izgrađen", rekao je politički i energetski analitičar Ilian Vasiljev.

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u srpnju da bi se ulagači u Sjeverni tok 2 i ogranak TurkStreama mogli suočiti sa sankcijama, u sklopu nastojanja Washingtona da suzbije ekonomski utjecaj Kremlja na Europu i Tursku.

Bugarska je cjevovod na svom teritoriju nazvala Bulgarian Stream i tvrdi da je posrijedi zaseban projekt.

Tagovi: Bugarska, nuklearna energija, Temenzuka Petkova, Bulgarian Energy Holding,
PROČITAJ I OVO
Izjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Izjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 dolara
RIJAD - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara nakon što je saudijski ministar energetike na početku sastanka vodećih proizvođača signalizirao da ne bi trebali žuriti s povećanjem opskrbe.
Elektroenergetski sektor: Tvrtke iz HEP grupe i dalje dominiraju
DOMINACIJA
Elektroenergetski sektor: Tvrtke iz HEP grupe i dalje dominiraju
ZAGREB - Slijedom restrukturiranja elektroenergetskog sektora u Hrvatskoj, svi kupci električne energije od 1. srpnja 2008. dobili su mogućnost izabrati svog opskrbljivača.
Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje OIE dodatnih 185 milijuna kuna
OIE
Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje OIE dodatnih 185 milijuna kuna
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata povećalo sredstva za tri operacije Programa ruralnog razvoja, a koje se odnose na pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje obnovljivih izvora energije, za dodatnih 185 milijuna kuna.
Cijene nafte porasle iznad 63 dolara pred sastanak OPEC+
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 63 dolara pred sastanak OPEC+
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, ohrabrene signalima da će vodeći proizvođači nastaviti ograničavati opskrbu, a dodatnu potporu pružilo je ubrzano cijepljenje u SAD-u.
NIS planski zaustavlja rafineriju, 470 miliona dinara za radove
PANČEVO
NIS planski zaustavlja rafineriju, 470 miliona dinara za radove
PANČEVO – U Rafineriji nafte Pančevo u martu će biti sprovedena planska obustava proizvodnje tokom koje će biti izvedeni radovi čija se vrednost procenjuje na 470 miliona dinara, saopštila je danas Naftna industrija Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE