GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarska pregovara s Amerikancima o gradnji novog nuklearnog reaktora

Bugarska pregovara s Amerikancima o gradnji novog nuklearnog reaktora
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
SOFIJA - Bugarska vlada dala je zeleno svjetlo državnoj energetskoj kompaniji Bulgarian Energy Holding (BEH) za pregovore s američkim tvrtkama o gradnji novog nuklearnog reaktora u Kozloduju, rekla je ministrica energetike Temenzuka Petkova.

„Vlada je dala mandat BEH-u da započne pregovore s američkim tvrtkama koje razvijaju nuklearnu tehnologiju kako bi proučio opcije za izgradnju novog reaktora“, rekla je Petkova u srijedu.

Premijer Bojko Borisov kazao je u utorak da bi se novi reaktor trebao temeljiti na američkoj tehnologiji.

Bugarska želi izgraditi novi reaktor kako bi poboljšala energetku sigurnost i prešla na manje zagađujuće metode proizvodnje električne energije, u skladu s ciljevima EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, dodala je jučer ministrica energetike.

Nije imenovala tvrtke koje će sudjelovati u pregovorima, ali je rekla da će rezultati biti objavljeni krajem siječnja.

Elektrana u Kozloduju ima dva nuklearna reaktora sovjetske proizvodnje od tisuću megavata a vlada traži i investitore za planirani, 10 milijardi eura vrijedan projekt u Beleneu, za koji se očekuje da će uključivati dva ruska nuklearna reaktora od tisuću megavata.

Oba su projekta potrebna jer će Bugarska nakon 2030. godine morati početi gasiti termoelektrane na ugljen, naglasila je ministrica..

Lokalni analitičari tumače jučerašnju najavu kao pokušaj vlade da proširi lobističku bazu u Washingtonu i da izbjegne potencijalne američke sankcije zbog bugarskog priključenja na ruski plinovod TurkStream

„Plan bismo trebali tumačiti u svjetlu potrebe da se izbjegnu američke sankcije za plinovod TurkStream na bugarskom teritoriju, barem dok ne bude izgrađen", rekao je politički i energetski analitičar Ilian Vasiljev.

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u srpnju da bi se ulagači u Sjeverni tok 2 i ogranak TurkStreama mogli suočiti sa sankcijama, u sklopu nastojanja Washingtona da suzbije ekonomski utjecaj Kremlja na Europu i Tursku.

Bugarska je cjevovod na svom teritoriju nazvala Bulgarian Stream i tvrdi da je posrijedi zaseban projekt.

Tagovi: Bugarska, nuklearna energija, Temenzuka Petkova, Bulgarian Energy Holding,
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE