GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske

Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.

Ugradnja novog dijela direktnog plinovoda izvedena je savremenom primjenom tehnologije vodoravnog bušenja uz pomoć posebne opreme i mehanizama.

Završna faza u izgradnji izravnog plinovoda bit će izgradnja sklopova ventila s obje strane rijeke Save, priključak na postojeću plinsku mrežu u Rafineriji nafte Brod, ispitivanje plinovoda, prilagodba sistema upravljanja, i puštanje u rad.

Puštanje u rad planirano je za juni 2021. godine, što odgovara trenutnoj dinamici radova, kada će Crodux kao opskrbljivač i službeno priključiti Rafineriju kao krajnjeg kupca.

Rafinerija ne radi već gotovo dvije godine nakon velikog požara, a jedino rješenje za onečišćenje zraka u Brodu je modernizacija proizvodnih pogona.

Projekat direktnog priključenja Rafinerije u Brodu na plinski transportni sistem Hrvatske se relizira gotovo četiri godine nakon dogovora tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Tagovi: Rafinerija nafte Brod, Crodux, Crodux plin, ; Rafinerija nafte, gasifikacija, cjevovod
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE