GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski regulator ograničava rast cijena struje i plina

Britanski regulator ograničava rast cijena struje i plina
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 20:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Milijuni kućanstava u Britaniji trebali bi od listopada plaćati niže cijene struje i plina nakon što je regulator najavio da će sniziti plafon tarifnih modela s najviše korisnika za oko 7,5 posto.

Vlada bivše premijerke Therese May uvela je početkom 2019. plafon za cijene struje i plina kako bi, po riječima May, suzbila sklonost tvrtki da visokim cijenama „deru kožu" kupcima.

Odluka o spuštanju tog plafona na najnižu razinu otkada je uveden donesena je zbog pada veleprodajnih cijena plina od veljače u uvjetima smanjene potražnje kućanstava i kompanija u vrijeme pandemije, objasnio je danas regulator tržišta plina i struje Ofgem.

„Kriza Covida-19 smanjila je potražnju za energijom, iako su se veleprodajne cijene plina počele oporavljati nakon što su proljetos pale na najnižu razinu u 20 godina“, poručili su iz Ofgema.

Plafon za tarife s najviše korisnika, oko 11 milijuna kućanstava, bit će spušten za 84 funte, na 1.042 funte godišnje. Za nekih četiri milijuna kućanstava spustit će se za 95 funti, na 1.070 funti godišnje, dodao je Ofgem.

Ofgem izračunava gornju granicu koristeći formulu koja uključuje veleprodajne cijene plina, mrežne troškove dobavljača energije i troškove vladinih mjera, poput subvencije za obnovljive izvore energije.

Regulator ujedno upozorava da će s obzirom na rast veleprodajnih cijena u posljednje vrijeme plafon vjerojatno biti podignut u sljedećoj reviziji koja je na rasporedu u travnju iduće godine.

Zakon predviđa i mogućnost ukidanja plafona najranije ove a najkasnije 2023. godine. Ofgem je danas preporučio da iduće godine ostane na snazi, a vlada bi trebala donijeti konačnu odluku do kraja listopada.

"Naše procjene pokazuju da sada nije trenutak da se plafon ukida", kazao je novinarima u telekonferenciji izvršni direktor regulatora Jonathan Brearley.

Tagovi: Velika Britanija, plin, struja, električna energija
PROČITAJ I OVO
Debata u SAD-u i širenje koronavirusa spustili cijene nafte ispod 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Debata u SAD-u i širenje koronavirusa spustili cijene nafte ispod 42 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara budući da trgovce brine veliki rast broja novozaraženih koronavirusom u Europi i SAD-u a oprezni su i uoči prve debate dvojice kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u.
Od ponoći malo pojeftinili i benzin i dizel
CIJENE GORIVA
Od ponoći malo pojeftinili i benzin i dizel
ZAGREB - Nove cijene goriva koje su stupile na snagu od ponoći, nisu bitnije drugačije u odnosu na protekli tjedan.
Strahovit rast zelene električne energije
UZLET
Strahovit rast zelene električne energije
LONDON - Udruženje europskih elektroprivreda Eurelectric u novom je Energetskom barometru konstatiralo da se energetski sektor uspješno približava cilju dekarbonizacije sektora. Zaključuje se da se emisije ugljičnog dioksida u tom sektoru smanjuju velikom brzinom, brže nego što se očekivalo, a udio obnovljivaca se uspješno povećava.
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje
PORUKE
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje

ZAGREB - Uprava Janafa priopćila je u ponedjeljak da će sa zajedno sa svim zaposlenicima uložiti znanje i iskustvo kako bi stabilno poslovali u idućem razdoblju te time pridonijeti ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata za tvrtku i značajnom doprinosu gospodarskom napretku u Hrvatskoj.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE