GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bloomberg: Svijet na rubu velikog plinskog rata

Bloomberg: Svijet na rubu velikog plinskog rata
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 22:42
Autor: SEEbiz / Tanjug / Bloomberg
NEW YORK - Katar, koji je glavni isporučitelj tekućeg prirodnog plina u svijetu, može pokrenuti veliki plinski rat zbog sniženja cijene sirovina, uslijed pada potražnje zbog koronavirusa i rasta svjetskih zaliha nakon tople zime, piše Bloomberg.

Kako navodi, nakon što je koronavirus pogodio kupce plina iz Azije, a zatim i iz Europe, gdje je Kraljevina preusmjerila svoje sirovine, Doha se našla pred teškim izborom: smanjiti proizvodnju ili smanjiti cijenu sirovina radi održavanja potražnje.

"Smanjenje proizvodnje će udariti na prihode Katara. Osim toga, to će dati mogućnost Australiji da oduzme Dohi njenu nacionalnu gordost - status glavnog svjetskog isporučitelja tekućeg plina", navodi Bloomberg.

Kako ocjenjuje, ako Katar donese odluku da smanji cijenu sirovina radi povećanja potražnje i pokrene rat cijenama, to može dovesti do toga da proizvodnja plina bude neprofitabilna, čak i za svjetske proizvođače s niskim troškovima proizvodnje.

U doglednoj budućnosti cijena plina može postati i negativna, kako je to već bilo s naftom u travnju ove godine.

"Katar očekuje siguran poraz, bez obzira na strategiju koju izaberu vlasti zemlje", navodi agencija.

Kako ocjenjuje, nakon povećanja potražnje za plinom u Aziji, kompanija Qatar Petroleum više neće slati tekući plin u Evropu, s tim da taj proces može trajati više mjeseci.

Velika ponuda na svjetskom tržištu tekućeg prirodnog plina može ostati na snazi do 2025. godine, smatraju u Međunarodnom plinskom savezu.

Države-proizvođači plina u budućnosti bi mogle formirati kartel sličan naftnoj organizaciji OPEC, kako bi se reguliralo tržište, navodi Bloomberg.

Tagovi: plin, tekući plin, Katar, Qatar Petroleum, Australija, rezerve plina, kartel, plinski kartel, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE