GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blinken upozorio Čovića oko Južne interkonekcije

Blinken upozorio Čovića oko Južne interkonekcije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Američki državni tajnik Antony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću u kojem ga poziva da izvrši pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prestane s opstrukcijom izgradnje Južna interkonekcija.

Podsjetimo, riječ je o projektu izgradnje plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. No, projekt je kamen spoticanja između koalicijskih partnera u Federaciji BiH.

Naime, HDZ BiH zatražio je formiranje nove tvrtke koja bi upravljala i Južnom interkonekcijom, umjesto BH-Gasa.

Dakle, slično kao što u FBiH postoje dvije elektroprivrede, dva telekoma itd.

S druge strane, strane iz Sarajeva inzistiraju da plinovod bude nadležan za BH-Gas.

Amerikancima je ovaj plinovod važan jer bi smanjio ovisnost naše zemlje o ruskom plinu, povećao energetsku sigurnost, te poduzeo korake prema postupnom ukidanju ugljena.

Ali iz drugog razloga. Izgradnjom projekta omogućilo bi se da Bosna i Hercegovina u budućnosti troši američki plin koji brodovima u ukapljenom stanju stiže na nedavno izgrađeni terminal na otoku Krku u Hrvatskoj, odakle se distribuira diljem Europe.

Južna interkonekcija plinskih transportnih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine na relaciji Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislavgrad - Zenica s krakom za Mostar ima strateški značaj za sigurnost opskrbe Bosne i Hercegovine, budući da trenutno ovisi samo o jedan ulaz u plinski transportni sustav, i to iz Srbije, preko Republike Srpske.

Projekt osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda i ostalih opskrbnih pravaca koji idu kroz Republiku Hrvatsku) te daljnju plinofikaciju BiH, što će rezultirati u povećanju tranzita prirodnog plina kroz Republiku Hrvatsku.

Hrvatske dionice južne interkonekcije Hrvatska – Bosna i Hercegovina obuhvaćaju dionicu Dugopolje – Zagvozd ukupne duljine 52 km i dionicu Zagvozd – Imotski – granica Hrvatske i BiH ukupne duljine 22 km, dok je na sa bosanskohercegovačke strane ukupna dužina trase je 169 km. Planirani kapacitet interkonekcije je do 1,5 milijardi m3 godišnje.

Tagovi: blinken, čović, plinacro, bhgas
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE