GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blago poskupljenje goriva u Sloveniji

Blago poskupljenje goriva u Sloveniji
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U srijedu će poskupjeti gorivo u Sloveniji, na crpkama izvan autocesta. Benzin će poskupjeti na 1,276 eura (sada je bio 1,242 eura) po litri, a dizel s 1,467 na 1,483 eura. Poskupjet će i lož ulje, s 1,095 na 1,115 eura po litri.

Nove cijene vrijedit će sljedećih 14 dana, odnosno do 16. siječnja, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata. Istovremeno, izvan područja autocesta i brzih cesta marže trgovaca su ograničene.

S spremnikom od 50 litara oba pogonska goriva potrošač ipak štedi oko pet eura u odnosu na neregulirane cijene, objavilo je ministarstvo.

Da se cijene dizela ne reguliraju, a potrošači istovremeno oslobode plaćanja ekoloških davanja, prema procjenama ministarstva, uz sve poreze i doprinose koji su važili u prošlosti, za litru bi se trebalo izdvojiti oko 1,591 eura. litra dizela. Za 50 litara platili biste 79,55 eura, što znači da sa spremnikom od 50 litara potrošač pri točenju dizela štedi 5,4 eura.

Ako nismo regulirali cijene bezolovnog benzina od 95 oktana i istovremeno oslobodili potrošače plaćanja ekoloških davanja, prema procjenama Ministarstva gospodarstva, gdje su uzeti u obzir svi dosadašnji porezi i doprinosi, bi morali platiti oko 1,373 eura po litri. Za 50 litara potrošač bi platio 68,65 eura, što znači da s spremnikom od 50 litara potrošač pri točenju benzina štedi 4,85 eura.

U novom 14-dnevnom razdoblju za litru lož ulja trebat će izdvojiti 1,115 eura po litri. Kad ne bismo regulirali cijene lož ulja i pritom potrošače oslobodili plaćanja ekoloških davanja, prema našim procjenama, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, za litru bi trebalo izdvojiti oko 1,269 eura. Za kupnju 1.000 litara potrošač bi platio 1.269 eura, što znači da na spremniku od 1.000 litara potrošač uštedi 154 eura.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE