GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blago poskupljenje goriva u Sloveniji

Blago poskupljenje goriva u Sloveniji
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U srijedu će poskupjeti gorivo u Sloveniji, na crpkama izvan autocesta. Benzin će poskupjeti na 1,276 eura (sada je bio 1,242 eura) po litri, a dizel s 1,467 na 1,483 eura. Poskupjet će i lož ulje, s 1,095 na 1,115 eura po litri.

Nove cijene vrijedit će sljedećih 14 dana, odnosno do 16. siječnja, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata. Istovremeno, izvan područja autocesta i brzih cesta marže trgovaca su ograničene.

S spremnikom od 50 litara oba pogonska goriva potrošač ipak štedi oko pet eura u odnosu na neregulirane cijene, objavilo je ministarstvo.

Da se cijene dizela ne reguliraju, a potrošači istovremeno oslobode plaćanja ekoloških davanja, prema procjenama ministarstva, uz sve poreze i doprinose koji su važili u prošlosti, za litru bi se trebalo izdvojiti oko 1,591 eura. litra dizela. Za 50 litara platili biste 79,55 eura, što znači da sa spremnikom od 50 litara potrošač pri točenju dizela štedi 5,4 eura.

Ako nismo regulirali cijene bezolovnog benzina od 95 oktana i istovremeno oslobodili potrošače plaćanja ekoloških davanja, prema procjenama Ministarstva gospodarstva, gdje su uzeti u obzir svi dosadašnji porezi i doprinosi, bi morali platiti oko 1,373 eura po litri. Za 50 litara potrošač bi platio 68,65 eura, što znači da s spremnikom od 50 litara potrošač pri točenju benzina štedi 4,85 eura.

U novom 14-dnevnom razdoblju za litru lož ulja trebat će izdvojiti 1,115 eura po litri. Kad ne bismo regulirali cijene lož ulja i pritom potrošače oslobodili plaćanja ekoloških davanja, prema našim procjenama, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, za litru bi trebalo izdvojiti oko 1,269 eura. Za kupnju 1.000 litara potrošač bi platio 1.269 eura, što znači da na spremniku od 1.000 litara potrošač uštedi 154 eura.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.
Cijene nafte blizu 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 79 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara, poduprte snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjenu opskrbu iz Rusije.
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
VLADA
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
ZAGREB - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade.
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
PLIN
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog plina kroz Transanatolijski plinovod (TANAP).
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
OČEKIVANJA
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
MOSKVA - Gazprom povećava isporuke plina Kini i očekuje da će uskoro dostići maksimalnu planiranu razinu kroz sibirski plinovod, izjavio je danas direktor upravnog odbora tvrtke Viktor Zubkov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE