GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje

BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 07:44
Autor: SEEbiz
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.

Prognoza dolazi iz BlackRockovog najnovijeg "Tranzicijskog scenarija Investment Instituta", koji analizira kako će se najvjerojatnije odvijati prijelaz na niske emisije ugljika i njegov potencijalni utjecaj na portfelje.

Brojka od 4 bilijuna dolara dvostruko je veća od prethodnih očekivanja od 2 bilijuna dolara godišnje i zahtijevat će povećanje kapitala i javnog i privatnog sektora, prema Michaelu Dennisu, voditelju alternativne strategije i tržišta kapitala APAC-a u BlackRocku.

"APAC je doista u središtu prilika za ulaganje u energiju, a to vidimo u više područja, kako na razvijenim tržištima tako i na tržištima u razvoju", rekao je Dennis, govoreći na singapurskom godišnjem Ecosperity Weeku prošli tjedan.

Prošle je godine 1,8 trilijuna dolara uloženo u projekte vezane uz energetsku tranziciju, što je porast u odnosu na 33 milijarde dolara 2004. s oko 19 bilijuna dolara uloženih do danas, prema podacima koje je prikupio BlackRock.

"Ta stopa rasta i iznos kapitala koji se ulaže u pravom su smjeru", rekao je Dennis, koji je odgovoran za alternativno poslovanje BlackRocka u regiji, uključujući infrastrukturu, hedge fondove i private equity.

"Međutim, iako su ulaganja porasla, još uvijek postoji jaz od 18 trilijuna dolara da stignemo tamo gdje trebamo do 2030.", dodao je.

Kapitalni jaz postoji u različitim klasama rizika: od niskorizičnih ulaganja u osnovnu energetsku infrastrukturu do visokorizičnih poduhvata kao što su rizični kapital u kasnoj fazi i privatni kapital.

Tagovi: BlackRock, energetika, energetska tranzicija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE