GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Birol: G7 bi trebao predložiti limit i za cijene ruskih derivata

Birol: G7 bi trebao predložiti limit i za cijene ruskih derivata
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
SYDNEY - Prijedlog skupine sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 o ograničenju cijena ruske nafte trebao bi obuhvatiti i naftne derivate, izjavio je u utorak čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

G7 razmatra uvođenje limita za cijene ruske nafte kako bi osigurao opskrbu i obuzdao inflaciju i istodobno ograničio prihode Rusije za financiranje invazije na Ukrajinu, objašnjava Reuters.

„Nadam se da će prijedlog, važan za minimiziranje utjecaja na gospodarstva diljem svijeta, dobiti podršku nekoliko zemalja", izjavio je Birol u intervjuu na marginama energetskog foruma u Sydneyu.

"Bude li prihvaćen, (nadam se) da neće biti fokusiran samo na sirovu naftu, budući da su i rafinirani proizvodi izazov za gospodarstva koji će u idućim mjesecima poprimiti još i veće razmjere", dodao je čelnik IEA-e.

Nakon gubitka opskrbe iz Rusije cijene naftnih derivata, poput benzina i dizela, porasle su još više od cijena sirove nafte zbog smanjenih globalnih rafinerijskih kapaciteta.

G7 predlaže da se financijske usluge osiguranja naftnih pošiljki iz Rusije vežu za limitiranu cijenu barela. Pošiljatelj ili uvoznik može dobiti te usluge samo ako se obveže da cijena neće prekoračiti limit.

Birol je kazao da ne zna kolika bi trebala biti maksimalna cijena.

Rekao je i da IEA radi na planu koordinacije opskrbe članica ključnim mineralima u slučaju krize, po uzoru na puštanje na tržište nafte iz strateških zaliha.

"Sigurna opskrba ključnim mineralima bit će važno pitanje za energetsku sigurnost u budućnosti", naglasio je čelnik savjetodavne agencije za energetiku pri Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

"Zato su ministri IEA-e od agencije zatražili da razmotri izgradnju sigurnosne mreže i bude koordinator među članicama i pridruženim članicama u slučaju velikog poremećaja u dostupnosti ključnih minerala", dodao je.

Nije definirao kada bi planovi za izgradnju "sigurnosne mreže" trebali biti dovršeni, a napomenuo je i da je još prerano da bi se navelo što će uključivati.

Tagovi: Fatih Birol, skupina G7, ruska nafta, nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
PLIN
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom rekao je danas da će obnoviti isporuke plina preko Austrije, uglavnom u Italiju pošto je postigao dogovor o regulatornim izmjenama s Austrijom.
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
GRIJANJE
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
BERLIN - Prašina koja se tjednima ili mjesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje topline, a to istodobno povećava troškove grijanja.
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak prema 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
INA
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević potvrdio je u utorak da će se odazvati pozivu na saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem zbog stanja u Ini.
Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE