GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BH-Gas: Energoinvest je prepustio Srbiji da putem Turskog toka upravlja federacijskim količinama

BH-Gas: Energoinvest je prepustio Srbiji da putem Turskog toka upravlja federacijskim količinama
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2021 / 19:23
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - BH-Gas oglasio se danas u vezi sa, kako navode, samoinicijativnom odlukom Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i prelasku na Turski tok. Zbog toga su u petak podnijeli, a danas dopunili krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije.

Kako naglašavaju, predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 1. aprila upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale, odnosno da druga država vodi gasni sistem FBiH.

Tvrde da je svim ovim dešavanjima narušen suverenitet BiH i Energoinvest je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra.

Kako je na konferenciji za medije kazao Jasmin Salkić, v.d. direktora BH Gasa, na ovo upozoravaju još od kraja prošle godine.

"Postoje dvije odluke Vlade FBiH u kojima se kaže da sve strane – uključujući Energoinvest i BH Gas moraju vršiti isključivo snabdijevanje preko Beregova – Mađarska, zbog postojećih ugovora. U tim ugovorima se navode i 23 miliona dolara ukoliko dođe do raskida. Upozoravali smo da će se to morati platiti, ili građani kroz cijenu, ili na neki drugi način", kazao je Salkić.

Naveo je da su 31. marta, deset minuta prije ponoći, od Energoinvesta dobili obavijest da oni, pod punom odgovornošću, preuzimaju nominacije gasa, kršeći uredbu o gasu, postojeći sistem…

"Šta to znači u praksi? Energoinvest radi napamet. Znate ko vrši trenutno nominacije, odnosno renominacije, za FBiH - Dispečerski centar Srbije. Energoinvest je prepustio Dispečerskom centru Srbije da putem Turskog toka trenutno upravlja federacijskim količinama. To je izazvalo poremećaj u sigurnosti snabdijevanja, mi ne znamo ko je šta nominavo, svaki dan jedinice BH Gasa imaju stres na sistemu. Mi to zovemo rušenjem sistema i napadom na državu. Kompanija koja u vlasništvu Vlade FBiH, koja je osnovana da vrši snabdijevanje i bude operater, prepusti ovo jednom centru u Srbiji", rekao je Salkić.

Kakon je zaključio, ugroženi su strateški projekti BH Gasa, a najviše ih zabrinjava šutnja resornog ministra Nermina Džindića, koji ih nije primio na sastanak.

"BH Gas ne može više da odgovara za posljedice", rekao je Salkić.

Tagovi: BH-Gas, Dispečerski centar Srbije, Energoinvest, Jasmin Salkić
PROČITAJ I OVO
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i gospodarskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
GORIVO
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
BEOGRAD - Svedoci smo čestih negodovanja da je gorivo sve skuplje i skuplje, te da davno nismo osetili smanjenje cene po litru za dizel i benzin. Građani Srbije koji žive blizu granice odlučuju se da idu u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju jer se po njihovim rečima "i više nego isplati".
MOL odlučio isplatiti dividendu
DIVIDENDA
MOL odlučio isplatiti dividendu
BUDIMPEŠTA - MOL je odlučio isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 75,875 milijardi HUF dioničarima za poslovnu 2020. godinu.
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE