GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika

Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
ZELENI VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 13:18
Autor: SEEbiz
BEČ - U Beču je ovog mjeseca započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika. Prema sadašnjim planovima, prvo bečko postrojenje te vrste počet će s radom u ljeto 2023. godine, a proizvedeni vodik u početku će se koristiti kao gorivo za autobuse i kamione. Vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura.

Prema predstavništvu austrijske prijestolnice, uređaj bi dnevno trebao proizvoditi 1300 kilograma zelenog vodika koji će se dobivati elektrolizom vode. Proces razdvaja vodu na njezine komponente, kisik i vodik, a potonji se zatim skladišti pod visokim pritiskom u komprimiranom obliku, objasnili su.

U procesu elektrolize koristit će se isključivo energija iz obnovljivih izvora, čime bi proizvedeni vodik bio ugljično neutralan.

Prema procjeni Beča, dnevna količina dobivenog vodika dovoljna je za punjenje oko 60 autobusa i kamiona. Prvi kupac bit će bečki javni prijevoznik Wiener Linien, a energetska kompanija Wien Energie također je u pregovorima s drugim partnerima na području transporta i logistike.

Uz elektranu će se izgraditi i punionica vodika. Ovo će biti druga punionica stlačenog vodika u Beču, prva je izgrađena krajem 2021. Neki bečki autobusi već se pokreću vodikom, ali će u budućnosti moći koristiti zeleni vodik dobiven u Beču.

Izvođači projekta su bečke tvrtke Wien Energie i Wiener Netze, a vrijednost investicije je 10 milijuna eura, priopćeno je i iz predstavništva grada Beča.

Tagovi: Beč, zeleni vodik, Wiener Linien, Wien Energie, vodik
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs predviđa rast cijena nafte
PREDVIĐANJA
Goldman Sachs predviđa rast cijena nafte
NEW YORK - Divlja kolebanja koja su obilježila cijene nafte i razinu proizvodnje u razdoblju pandemije vjerojatno se neće smiriti niti ove godine, prema analizi Goldman Sachsa.
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
DIZEL
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
MOSKVA - EU je već obustavio uvoz ruske nafte. Ali obustava uvoza i naftnih derivata kao što je dizel će i Europi zadati više problema. Svakome je jasno da zapravo i iz Turske ili Indije kupujemo ruski dizel.
Nafta iznad 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 80 dolara
LONDON - Nafta je na početku novog tjedna stabilizirana iznad razine od 80 dolara, a najviše brine moguće ograničenje potrošnje goriva.
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
OIE
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
ZAGREB - Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore upozorava da je od dvije tisuće megavata (MW) kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Hrvatska treba ispuniti prema programu OIE do 2023., ostvareno tek 107,5 MW, a razlogom drži zakašnjelu i nepotpunu regulativu.
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
PLANOVI
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
LJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija Mol uskoro bi trebala početi prodavati neke od ukupno 53 benzinskih postaja koje kontrolira u Sloveniji, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE