GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč ima 28 solarnih elektrana u vlasništvu građana

Beč ima 28 solarnih elektrana u vlasništvu građana
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 18:16
Autor: SEEbiz
BEČ - Bečko gradsko energetsko poduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura građani austrijske metropole mogu se uključiti u financiranje najnovijeg takvog postrojenja u Beču koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

U ožujku 2021. godine u bečkom okrugu Donaustadt u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji. Postrojenje snage 11,45 MW prostire se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta. Godišnje će proizvoditi više od dvanaest GWh energije, a pomoću više od 25.000 solarnih modula smanjivat će emisiju ugljikovog dioksida u Beču za oko 4.200 tona te će uvelike pridonijeti očuvanju okoliša u austrijskoj prijestolnici. Od ovog velikog projekta ubuduće će moći profitirati i građani Beča koji će kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura moći sudjelovati u njezinom financiranju. Tako će Beč dobiti 28. solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Trenutačno se na prodaju nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupnjom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju na razdoblje od pet godina koje mogu iskoristiti na račune za struju bečkog gradskog poduzeća za opskrbu energijom „Wien Energie”. Visina tih vaučera ovisi o količini energije koju proizvede solarna elektrana. Svakom paketu fiktivno je dodijeljen solarni modul nominalne snage 300 Wp, a obračunava se njegova godišnja proizvodnja. Minimalna zajamčena proizvodnja iznosi 312 kWh godišnje, što otprilike odgovara iznosu od 53 eura te vlasniku donosi oko dva posto profita godišnje. No, u slučaju da solarna elektrana proizvede više energije od toga, u skladu s tim povećat će se i profit. Pomoću tehnologije blockchain cijela je solarna elektrana digitalizirana, a svakom je modulu dodijeljen jedinstven broj, što proizvodnju čini potpuno transparentnom.

Bečko poduzeće „Wien Energie” velik potencijal vidi i u novim poslovnim modelima. Tako bi ubuduće trebala postojati i mogućnost da građani koji su uložili u solarne module ne dobivaju samo vaučere za struju, već bi je mogli i izravno koristiti, na primjer, za punjenje e-automobila.

Još 2012. godine bečko gradsko energetsko poduzeće u rad je pustilo prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Otad su se deseci tisuća građana uključili u financiranje 27 solarnih elektrana te su u njih uložili više od 37 milijuna eura. Najnovijim solarnim postrojenjem u okrugu Donaustadt njihova ukupna snaga sada će iznositi više od 20,5 MW, a na taj će se način proizvoditi čak 21 milijun kWh energije što je dovoljno za opskrbu oko 8.400 kućanstava u austrijskoj prijestolnici. Time bi se količina CO2 u Beču trebala smanjiti za nevjerojatnih 7,2 milijuna tona.

Tagovi: solarne elektrane, solarna energija, Wien Energie, Beč
PROČITAJ I OVO
Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
OTKRIĆA
Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
RIM - Talijanska energetska tvrtka Eni objavila je danas da je otkrila naftno polje u okviru istražnih aktivnosti u Sjevernom moru, koje je realizirala tvrtka War Energy, zajedničko ulaganje Enija i norveškog HitekVizen-a.
NIS omogućio podizanje gotovine Visa karticom na pumpama
USLUGE
NIS omogućio podizanje gotovine Visa karticom na pumpama
BEOGRAD – Nova usluga koja omogućava potrošačima da na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama podignu do 5.000 dinara gotovine uz bilo koju kupovinu, predstavljena je danas u Beogradu.
Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara, potaknute gospodarskim oporavkom i prognozama rasta potražnje za gorivom paralelno ubrzanom procjepljivanju građana u razvijenim zemljama.
Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini
NUKLEARKA
Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini
PARIZ - Francuska elektroenergetska tvrtka EDF objavila je u ponedjeljak da je dobila obavijest o podizanju razine inertnih plinova u nuklearnoj elektrani u Kini, čiji je suvlasnik, zajedno s kineskom tvrtkom CGN.
HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara
ŠIRENJE
HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara
DARUVAR - HEP Plin je za 3,5 milijuna kuna od tvrtke Darkom za komunalnu djelatnost iz Daruvara, kupio poslovne udjele u Darkom distribuciji plina, čime je na upravljanje dobio 166 kilometara plinske distribucijske mreže u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, priopćio je HEP u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE