GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč ima 28 solarnih elektrana u vlasništvu građana

Beč ima 28 solarnih elektrana u vlasništvu građana
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 18:16
Autor: SEEbiz
BEČ - Bečko gradsko energetsko poduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura građani austrijske metropole mogu se uključiti u financiranje najnovijeg takvog postrojenja u Beču koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

U ožujku 2021. godine u bečkom okrugu Donaustadt u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji. Postrojenje snage 11,45 MW prostire se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta. Godišnje će proizvoditi više od dvanaest GWh energije, a pomoću više od 25.000 solarnih modula smanjivat će emisiju ugljikovog dioksida u Beču za oko 4.200 tona te će uvelike pridonijeti očuvanju okoliša u austrijskoj prijestolnici. Od ovog velikog projekta ubuduće će moći profitirati i građani Beča koji će kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura moći sudjelovati u njezinom financiranju. Tako će Beč dobiti 28. solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Trenutačno se na prodaju nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupnjom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju na razdoblje od pet godina koje mogu iskoristiti na račune za struju bečkog gradskog poduzeća za opskrbu energijom „Wien Energie”. Visina tih vaučera ovisi o količini energije koju proizvede solarna elektrana. Svakom paketu fiktivno je dodijeljen solarni modul nominalne snage 300 Wp, a obračunava se njegova godišnja proizvodnja. Minimalna zajamčena proizvodnja iznosi 312 kWh godišnje, što otprilike odgovara iznosu od 53 eura te vlasniku donosi oko dva posto profita godišnje. No, u slučaju da solarna elektrana proizvede više energije od toga, u skladu s tim povećat će se i profit. Pomoću tehnologije blockchain cijela je solarna elektrana digitalizirana, a svakom je modulu dodijeljen jedinstven broj, što proizvodnju čini potpuno transparentnom.

Bečko poduzeće „Wien Energie” velik potencijal vidi i u novim poslovnim modelima. Tako bi ubuduće trebala postojati i mogućnost da građani koji su uložili u solarne module ne dobivaju samo vaučere za struju, već bi je mogli i izravno koristiti, na primjer, za punjenje e-automobila.

Još 2012. godine bečko gradsko energetsko poduzeće u rad je pustilo prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Otad su se deseci tisuća građana uključili u financiranje 27 solarnih elektrana te su u njih uložili više od 37 milijuna eura. Najnovijim solarnim postrojenjem u okrugu Donaustadt njihova ukupna snaga sada će iznositi više od 20,5 MW, a na taj će se način proizvoditi čak 21 milijun kWh energije što je dovoljno za opskrbu oko 8.400 kućanstava u austrijskoj prijestolnici. Time bi se količina CO2 u Beču trebala smanjiti za nevjerojatnih 7,2 milijuna tona.

Tagovi: solarne elektrane, solarna energija, Wien Energie, Beč
PROČITAJ I OVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
GORIVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
LJUBLJANA - Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja covid potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati, novom odlukom vlade koja ih je izuzela od novih restrikcija kojima se potiče cijepljenje.
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
POZIV
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svjetske čelnike u petak da se pridruže SAD-u i Europskoj uniji u borbi za smanjenje emisija metana, nadajući se da će to dati zamaha prije međunarodnog samita o klimatskim promjenama sljedeći mjesec.
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE