GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč dobiva najveću solarnu elektranu u Austriji

Beč dobiva najveću solarnu elektranu u Austriji
SOLARNA ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 18:35
Autor: SEEbiz
BEČ - Bečko gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie” kontinuirano ulaže u širenje i poboljšanje mreže fotonaponskih postrojenja u austrijskoj prijestolnici.

Tako je tvrtka nedavno priopćila da u suradnji s gradskim poduzećem za zbrinjavanje otpada (MA 48) te gradskom službom za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama (MA 49) trenutačno gradi najveću solarnu elektranu ne samo u Beču nego i u cijeloj Austriji.

Na području nekadašnje deponije šljunka u bečkoj ulici Schafflerhofstraße, u okrugu Donaustadt, krajem ove godine nastat će fotonaponsko postrojenje snage 11,5 MW koje će imati 25.780 solarnih modula. Ono će se prostirati na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta. Ova solarna elektrana proizvodit će ukupno 13 GWh energije te će smanjivati emisiju ugljikovog dioksida za 4.500 tona godišnje. Nastalom energijom moći će se opskrbiti približno 5.200 bečkih kućanstava.

Zanimljiva je činjenica da će travnato područje oko solarnih modula od travnja do listopada služiti za ispašu ovaca. Stado od 150 crno-smeđih planinskih ovaca ondje će umjesto kosilica održavati zelene površine, što je ekološki prihvatljivije i doprinosi povećanju bioraznolikosti. Solarni će paneli biti blago povišeni te će ujedno štititi životinje od direktne sunčeve svjetlosti i vjetra. Sve će električne komponente biti dobro zaštićene.

Uz klasične solarne panele bit će postavljeno i njih 500 dvostranih koji će biti okrenuti okomito i u smjeru istok-zapad. Između pojedinih redova panela moguć je uzgoj žitarica ili povrća i njihova obrada poljoprivrednim strojevima kao i na uobičajenim njivama. Tako će se to područje moći i do 60% učinkovitije iskoristiti.

Postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad u prosincu 2020. godine.

Tagovi: solarna elektrana, Wien Energie, Beč
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE