GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barbarićevi sumnjivi poslovi u HEP-u, dvojbe i oko arbitraže u Beogradu

Barbarićevi sumnjivi poslovi u HEP-u, dvojbe i oko arbitraže u Beogradu
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nedavna afera vjetroelektrane već je pomalo potonula u postizborni zaborav, a ne treba zaboraviti kako je nanijela štetu i Hrvatskoj elektroprivredi.

Jer ovdje nipošto ne može biti riječ tek o trošku naplaćenom izravno građanima, nego i o indirektnim gubicima koje je pretrpjelo to javno poduzeće. Naime, moment razvoja malenih energana s ekološkom produkcijom apsolutno se podudara s nikad objašnjenim odustajanjem HEP-a od iste takve već zacrtane proizvodne orijentacije.

„HEP se u takve projekte uključuje tek odnedavno, i to baš kad je prošao prvi, najisplativiji val ulaganja te vrste u sektor", rekao je o tome Denis Geto, predsjednik Tehnosa, strukovnog sindikata radnika HEP-a.

„Mišljenja sam da se tu u velikoj mjeri radilo i o inertnosti loše vođenog velikog sustava", dodao je, „koji već ima izuzetnu vrijednost i izvan područja obnovljivih izvora novog doba. Potreba za razvojem novog koncepta nije se toliko osjećala u onom času, kao što se moglo predvidjeti da će biti ubuduće." A taj budući trenutak je u međuvremenu već stigao, no HEP ga dočekuje sa značajno lošijih pozicija, te nakon iscrpljenih javnih poticaja.

Još uvijek se pamti i slučaj jednog od HEP-ovih direktora koji je prešao u privatni sektor i ubrzo potom, zahvaljujući studijama tog javnog poduzeća o najprikladnijim lokacijama za vjetropolja, stekao neformalnu titulu hrvatskog „kralja vjetra". Štoviše, pored troška koji su podnijeli građani, sam HEP je na sebe morao preuzeti cijenu stabiliziranja javne elektroenergetske mreže koja je dužna primati i najmanju količinu energije proizvedene u privatnom sektoru. Budući da mreža mora u svakom momentu biti izjednačena u dotoku i vučenoj potrošnji, kao i frekvenciji struje, HEP stalno u pripremi drži manje elektrane za kompenzaciju stanja.

„Ne bih ulazio u pojedinačne krivnje oko pogodovanja ranim investitorima, ali gotovo svaki ministar u proteklom periodu je nalazio zakonsku podlogu da im izađe ususret na štetu javnog interesa. Ogromna vrijednost je tako bez stvarne javne potrebe završila na privatnim računima, a lako se sve moglo izvesti tako da ojačamo poziciju HEP-a i državnog proračuna", zaključuje Geto, uz napomenu da se radnici tog poduzeća danas iznova susreću sa zahtjevima da se HEP privatizira.

„I danas je u RH neoliberalni koncept vrlo jak", kaže on, „ali nećemo se dati. Navikli smo već na takve kampanje, a mislimo da je i najvećem dijelu javnosti očito o čemu se tu radi."

HEP je danas zacijelo najvrjedniji proizvodni resurs u javnom vlasništvu, od onoga što je tu uopće još preostalo, pa ne čudi interes krupnog kapitala da se i njega rasparča na tržištu. Uostalom, praktično svi privredni subjekti u RH prošli su uoči privatizacije sličnu sudbinu: političko zapuštanje i stvaranje dojma kako je država nužno najgori vlasnik, uz paralelno obaranje ukupne vrijednosti poduzeća kako bi mu cijena bila što manja. Ne treba odviše pojašnjavati koji je i čiji interes pritom stradao, a koji se okoristio, no dobro je znati HEP-ovu poziciju u čitavoj priči, naročito u doba krize kakva dodatno izaziva zagovornike privatizacije da pojačaju svoj pritisak.

Čudne se stvari događaju i s reverzibilnom hidroelektranom Velebit, a istodobno se kupuje struja iz Srbije koja se skupo plaća, što je jako „zanimljivo“, a zanimljivo je i to da je s cijelim tim društvom (osobito s ministrom Ćorićem), povezan i aktualni predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić čija se uloga u korupcijskim radnjama unutar HEP-a, upravo ispituje. Zatim, u drugom njegovom sektoru (onome za zaštitu okoliša) sumnjivo „škartiranje“ gospođe Ljiljane Zmijanović koja je i radila na mjestu upraviteljice nacionalnog parka Krka, ima odgovarajuću struku, doktorirala je na tu temu, još je bila i braniteljica s dugim ratnim stažem elitnog borca na bojišnici, za račun gospođe Nelle Slavice koja ništa od tih uvjeta nema.

U svakom slučaju, Barbarić očito više nije u velikoj milosti u vrhovima HDZ-a pa se priča da ga je osobno Davor Božinović precrtao s liste kandidata za Hrvatski sabor na nedavnim izborima. Spominju se kontroverze oko odvjetničkog posla u ime HEP-a na arbitraži u Beogradu. Za taj je posao angažiran Damir Mikuljan (inače član Nadzornog odbora Ine), a koliko se može doznati, on taj posao nije dobio putem javnog natječaja. Posao je inače vrijedan 1,9 milijuna kuna. Nejasno je zašto se za ostale angažmane odvjetnika u HEP-u pa čak i one puno manje vrijednosti, provode natječaji, a za ovaj ne.

Tagovi: Frane Barbarić, Hrvatska elektroprivreda, Tomislav Ćorić, Damir Mikuljan, afera vjetroelektrane, Denis Geto, Tehnos
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE