GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka NE Krško

Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka NE Krško
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 07:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon što je Slovenija izdala energetsku dozvolu prvi korak prema postavljanju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, austrijska ministrica zaštite okoliša Leonore Gewessler ponovila je "veliku zabrinutost Austrije" zbog tih planova.

Na marginama neformalnog sastanka ministara zaštite okoliša na Brdu kod Kranja, pozvala je, među ostalim, slovenskog kolegu Andreja Vizjaka da preispita seizmičku opasnost tog područja od strane međunarodnih stručnjaka.

Nuklearna energija, prema riječima Gewessler, općenito je "nesigurna" i predstavlja "ogromne rizike". Oni su još veći ako se nuklearne elektrane nalaze u područjima podložnim potresima. Nuklearna elektrana Krško smještena je na takvom području i stoga je "posebno rizično" nuklearno postrojenje u blizini austrijske granice, naglasio je austrijski ministar okoliša, navodi APA.

I produljenje vijeka trajanja postojeće jedinice nuklearne elektrane Krško, koja stoji oko 100 kilometara od granice s Austrijom, kao i planirani drugi blok, prema njezinom mišljenju, predstavljaju "rizik za stanovnike Austrije" .

"Čvrsto sam prenio ovu zabrinutost svom slovenskom kolegi i očekujem da će ih se ozbiljno shvatiti. Budućnost opskrbe energijom pripada obnovljivim izvorima energije - a u Austriji dokazujemo da je to moguće. Prava zaštita klime uspjet će samo bez zastarjelih visokih tehnologija rizika. ", rekla je.

Također su zabrinuti zbog socijaldemokrata SPÖ, koji su u utorak pozvali austrijsku vladu da "aktivno intervenira i zauzme jasan i odlučan stav protiv širenja nuklearne energije u Europi". Očekuje da će ministar uložiti "intenzivne napore" na europskoj razini.

Tagovi: Austrija, NE Krško, Andrej Vizjak, Leonore Gewessler
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE