GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija još nije dobila obavijest o plaćanju ruskog plina u rubljima

Austrija još nije dobila obavijest o plaćanju ruskog plina u rubljima
RUBLJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2022 / 13:37
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Austrija još nije dobila pisanu obavijest o plaćanju ruskog plina u rubljima, izjavila je ministrica gospodarstva Margarete Schramboeck, a naftna i plinska tvrtka OMV istaknula je da je kontaktirala ruskog dobavljača Gazprom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj kupci iz "neprijateljskih" zemalja ruski plin od početka travnja moraju plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima. Banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina.

Rusija je na popis "neprijateljskih" zemalja uvrstila one koje su joj uvele sankcije, uključujući SAD, članice Europske unije, Britaniju i Kanadu.

Austrija još nije dobila pisanu obavijest o plaćanju plina u rubljima, izjavila je ministrica gospodarstva u četvrtak navečer na forumu koji je organizirala udruga austrijskih elektroenergetskih tvrtki Oestterichs Energie.

Moskva je do sada uvijek ispunjavala ugovorne obaveze, naglasila je Schramboeck, dodavši i je ugovorima utanačeno plaćanje plina u dolarima ili eurima. Tako su plaćanja ugovorena i u slučaju Njemačke i u slučaju austrijskog OMV-a, napomenula je.

OMV je stupio u prvi kontakt s Gazpromom i čeka informacije u pisanom obliku, izjavio je u petak glasnogovornik tvrtke, ponovivši time izjavu izvršnog direktora Alfreda Sterna u razgovoru za austrijski dnevnik Die Presse.

Šef OMV-a izjavio je za Die Presse i da Austrija ove godine ne može obustaviti uvoz plina iz Rusije.

"Postupno napuštanje ruskog plina ima svoju cijenu i toga moramo biti svjesni", dodao je Stern, priznavši i da je komanija "pogrešno procijenila rizik" ulaganjima milijardi eura u Rusiju. Pogriješili smo ulažući u Rusiju, dodao je.

Direktor njemačkog ekonomskog instituta IMK Sebastian Dullien istaknuo je pak u dnevniku njemačke televizije ARD da se i dosada, po tvrdnjama stručnjaka, četiri petine iznosa uplaćenog za plin za plin mijenjalo u rublje.

Predsjednik udruženja austrijskih elektroenergetskih tvrtki Michael Strugl podsjeća pak da je plin nužan i rezervnim elektranama za potporu strujne mreže i ističe da treba naći nove izvore nabave, primjerice u Norveškoj, Azerbajdžanu i Alžiru.

Ministrica gospodarstva pridružila se Struglu u ocjeni da novi plinski partneri i tehnologija zelenog vodika, u koju mogli polažu velike nade, zahtijevaju gradnju infrastrukture.

Europska komisija još nije iznijela prijedloge, naglasila je Schramboeck.

Tagovi: Austrija, ruski plin, rublji, Vladimir Putin, Gazprom, kompanija OMV
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE