GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australija može nadmašiti ciljeve smanjenja emisija ugljika

Australija može nadmašiti ciljeve smanjenja emisija ugljika
KLIMATSKE PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australija bi mogla premašiti svoj cilj smanjenja emisija ugljika prema Pariškom sporazumu do 2030. godine, ne računajući već postignute ciljeve iz prethodnih klimatskih sporazuma, izjavio je u četvrtak ministar energetike Angus Taylor.

Najnovija projekcija označila je nagli preokret za jednog od najvećih svjetskih emitera po stanovniku, a došla je uoči klimatskog samita Ujedinjenih naroda koji se održava u subotu, na petu godišnjicu Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Australska politika uključivanja starih ugljičnih zasluga u buduće ciljeve emisija bila je glavna prepreka na klimatskom samitu UN-a prošle godine kada su veliki emiteri bili pritisnuti na agresivniju akciju za suzbijanje globalnog zagrijavanja.

UN i Velika Britanija zajednički su domaćini subotnjeg online sumita kako bi potaknuli zemlje na nadogradnju svojih obećanja o smanjenju emisija kako bi pomogle ograničiti porast globalnih temperatura do 1,5 stupnja Celzija.

Sada se predviđa da će australske emisije do 2030. godine biti 29 posto ispod razine iz 2005., u usporedbi s njezinim pariškim ciljem smanjenja emisija ugljika za 26 do 28 posto, a na temelju onoga što bi se moglo postići planom ulaganja u tehnologiju od 13 milijardi američkih dolara kojeg je vlada iznijela u rujnu.

"Kada preuzmemo obveze, ispunjavamo ih. Imamo jasan plan da ispunimo i nadmašimo naš cilj za 2030. godinu, a ažurirane projekcije odražavaju snažnu izvedbu Australije", rekao je Taylor.

Australija, najveći svjetski izvoznik ugljena i ukapljenog prirodnog plina, sada očekuje da će se 2030. njene emisije smanjiti na 436 milijuna metričkih tona ekvivalenta ugljičnog dioksida, pod pretpostavkama tehnološkog plana.

Stav konzervativne vlade promijenio se tijekom protekle godine kada je premijer Scott Morrison krenuo u promicanje prirodnog plina, hvatanja ugljika i zelenog vodika u tranziciji prema čistijoj energiji.

Zelene skupine, koje pritišću Australiju na ambicioznije korake kako bi se odviknula od fosilnih goriva, posebno nakon strašnih požara prošloga ljeta, skeptične su prema projekcijama.

"Situacija je kritična i ne možemo gubiti vrijeme na rizične, nedokazane tehnologije", rekao je izvršni direktor australskog Greenpeacea David Ritter.

Tagovi: Australija, klimatske promjene, Pariški sporazum
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE