GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australija može nadmašiti ciljeve smanjenja emisija ugljika

Australija može nadmašiti ciljeve smanjenja emisija ugljika
KLIMATSKE PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australija bi mogla premašiti svoj cilj smanjenja emisija ugljika prema Pariškom sporazumu do 2030. godine, ne računajući već postignute ciljeve iz prethodnih klimatskih sporazuma, izjavio je u četvrtak ministar energetike Angus Taylor.

Najnovija projekcija označila je nagli preokret za jednog od najvećih svjetskih emitera po stanovniku, a došla je uoči klimatskog samita Ujedinjenih naroda koji se održava u subotu, na petu godišnjicu Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Australska politika uključivanja starih ugljičnih zasluga u buduće ciljeve emisija bila je glavna prepreka na klimatskom samitu UN-a prošle godine kada su veliki emiteri bili pritisnuti na agresivniju akciju za suzbijanje globalnog zagrijavanja.

UN i Velika Britanija zajednički su domaćini subotnjeg online sumita kako bi potaknuli zemlje na nadogradnju svojih obećanja o smanjenju emisija kako bi pomogle ograničiti porast globalnih temperatura do 1,5 stupnja Celzija.

Sada se predviđa da će australske emisije do 2030. godine biti 29 posto ispod razine iz 2005., u usporedbi s njezinim pariškim ciljem smanjenja emisija ugljika za 26 do 28 posto, a na temelju onoga što bi se moglo postići planom ulaganja u tehnologiju od 13 milijardi američkih dolara kojeg je vlada iznijela u rujnu.

"Kada preuzmemo obveze, ispunjavamo ih. Imamo jasan plan da ispunimo i nadmašimo naš cilj za 2030. godinu, a ažurirane projekcije odražavaju snažnu izvedbu Australije", rekao je Taylor.

Australija, najveći svjetski izvoznik ugljena i ukapljenog prirodnog plina, sada očekuje da će se 2030. njene emisije smanjiti na 436 milijuna metričkih tona ekvivalenta ugljičnog dioksida, pod pretpostavkama tehnološkog plana.

Stav konzervativne vlade promijenio se tijekom protekle godine kada je premijer Scott Morrison krenuo u promicanje prirodnog plina, hvatanja ugljika i zelenog vodika u tranziciji prema čistijoj energiji.

Zelene skupine, koje pritišću Australiju na ambicioznije korake kako bi se odviknula od fosilnih goriva, posebno nakon strašnih požara prošloga ljeta, skeptične su prema projekcijama.

"Situacija je kritična i ne možemo gubiti vrijeme na rizične, nedokazane tehnologije", rekao je izvršni direktor australskog Greenpeacea David Ritter.

Tagovi: Australija, klimatske promjene, Pariški sporazum
PROČITAJ I OVO
Od ponoći novo poskupljenje goriva
CIJENE GORIVA
Od ponoći novo poskupljenje goriva
ZAGREB - Od ponoći možemo očekivati poskupljenje svih cijena goriva.
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
LONDON - Cijene nafte stagnirale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je zabrinutost za potražnju zbog rasta zaraze koronavirusom u Indiji i drugim zemljama neutralizirao slabiji američki dolar.
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
NAFTA
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
LONDON - Globalni višak zaliha nafte stvoren tijekom pandemije gotovo je potrošan, piše u ponedjeljak Bloomberg pozivajući se na podatke ekonomista iz Citigroupa i Međunarodne energetske agencije (IEA).
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
PROMJENE
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
BRUXELLES - Plinske elektrane prestigle su elektrane na lignit i 2020. godine postale vodeći izvor emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji iz sektora elektroenergetike, pokazala je analiza sustava trgovanja stakleničkim emisijama u Europskoj uniji.
Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve
ZAHTJEVI
Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve

ZAGREB - Skupina investitora koja upravlja imovinom od 11 tisuća milijardi dolara pozvala je banke na postavljanje strožih ciljeva smanjenja ugljikovih emisija kod projekata za koje daju kredite, uoči sastanka svjetskih čelnika na kojem će tema biti ubrzanje napora u borbi protiv klimatskih promjena.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE