GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki podaci podigli cijene nafte prema 73 dolara

Američki podaci podigli cijene nafte prema 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 22:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, potaknute padom broja zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u, koji je protumačen kao jasan znak oporavka gospodarstva od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranja, na 72,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 70,47 dolara.

Trgovce je danas ohrabrilo izvješće američkog tržišta rada koje je pokazalo da je broj novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošlom tjednu pao na najnižu razinu od početka pandemije koronavirusa.


"Novi podaci o nezaposlenosti i tržištu rada, objavljeni u SAD-u, jasan su i pouzdan znak da oporavak ubrzava", zaključuje Louise Dickson iz Rystad Energyja.

"Pojačana ekonomska aktivnost znači i veću potrošnju energenata, a bolje stanje u gospodarstvu preduvjet je za rast cestovnog i zračnog prometa", dodaje Dickson.

Pozitivno je na tržištu odjeknuo i podatak o inflaciji u svibnju, koji signalizira kontinuirani oporavak domaće potražnje od posljedica koronamjera. Cijene su porasle 0,6 posto u odnosu na travanj kada su poskočile 0,8 posto.


Izvješća o inflaciji i tržištu rada raspršila su zabrinutost zbog slabe potražnje za gorivom u SAD-u na početku ljetne sezone vožnje, naznačene podatkom da su zalihe benzina prošlog tjedna porasle za sedam milijuna barela.

Implicirana je potražnja pala na 8,48 milijuna barela dnevno, s 9,15 milijuna barela dnevno u prethodnom tjednu, prema službenim podacima vlade.

Na drugom kraju svijeta, indijska je potražnja za gorivom u svibnju pala na najnižu razinu od kolovoza prošle godine, zbog drugog vala covida 19 i mjera koje su zaustavile mobilnost i prigušile gospodarsku aktivnost u trećem po veličini svjetskog naftnom potrošaču.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros na svojoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 71,19 dolara, što znači da je porasla 1,38 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE