GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alžir, Nigerija i Niger gradili bi plinovod preko Sahare za opskrbu Europe

Alžir, Nigerija i Niger gradili bi plinovod preko Sahare za opskrbu Europe
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2022 / 06:55
Autor: SEEbiz
LONDON - Alžir, Nigerija i Niger iskoračili su u projektu izgradnje 4000 kilometara dugog plinovoda preko Sahare kojim bi opskrbljivali plinom Europu koja se želi otresti ovisnosti o ruskim energentima.

Tri su zemlje u lipnju oživjele 40 godina staru ideju o transsaharskom plinovodu, potpisavši u četvrtak memorandum o razumijevanju i najavivši nastavak razgovora kako bi se projekt što prije doveo do realizacije.

Plinovod bi započinjao u Warriju u južnoj Nigeriji, prelazio preko Nigera i završavao u alžirskom gradu Hassi R'Mel, gdje će se spojiti na postojeće plinovode koji vode prema Europi. Trošak izgradnje procjenjuje se na 13 milijardi dolara, a njime bi se godišnje u Europu moglo slati 30 milijardi kubika plina.

Od 4128 kilometara plinovoda, 1037 kilometara proći će kroz Nigeriju, 841 kilometar kroz Niger i 2310 kilometara kroz Alžir.

Naftovod će izgraditi i njime upravljati Nigerijska nacionalna naftna korporacija (NNPC) i alžirska energetska kompanija Sonatrach, koja će biti u 90% vlasništvu i 10% u vlasništvu Nigera.

O izgradnji plinovoda preko pustinje Sahare govori se od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a 2009. godine potpisan je sporazum između uključenih zemalja, no projekt se nije pomaknuo s mrtve točke.

Među glavnim razlozima zaustavljanja projekta bili su pogoršana sigurnosna situacija u Sahelu, pitanje financiranja, a uz to i napetosti između Alžira i Nigera koji su tek prošle godine otvorili granice između dviju država.

Sada su rat u Ukrajini i europska potraga za alternativom ruskom plinu oživjeli i ubrzali razgovore o izgradnji plinovoda.

Od početka ruske vojne agresije na Ukrajinu, Europa je počela tražiti dobavljače plina za Afriku, koja se može pohvaliti velikim rezervama, ali pati od loše ili nepostojeće infrastrukture za izvoz velikih količina plina.

Nigerija planira još jedan plinovod prema Europi, koji bi išao duž obale zapadne Afrike do Maroka i odatle do Španjolske. Bio bi to nastavak plinovoda koji već vodi od Nigerije do Benina, Toga i Gane.

Tagovi: plinovod preko Sahare, plinovod, Alžir, Nigerija
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE