GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adanić: Janaf spreman preuzeti ključnu ulogu jednog od naftnih čvorišta Europe

Adanić: Janaf spreman preuzeti ključnu ulogu jednog od naftnih čvorišta Europe
ENERGETSKI PRAVCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 13:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranski naftovod strateška je državna kompanija koja dobro radi i jamac je sigurnosti opskrbe Hrvatske i susjednih zemalja, rečeno je u srijedu na Janafovoj međunarodnoj konferenciji "RePowerEU: Aktualni izazovi europske energetske sigurnosti".

"Janaf dobro radi, investira i spreman je biti partner svim zemljama u okruženju kako bi im omogućio sigurnost opskrbe naftom", rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Ustvrdio je da se Hrvatska profilira kao regionalno energetsko čvorište tako da osigurava dobavu energenata za susjedne države i pouzdan je partner susjedima kada je riječ o transportu naftom.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić rekao je da su u protekle tri godine bile pravi test spremnosti za sve koji se bave energetikom te da je taj sektor pokazao otpornost i spremnost za prilagodbu.

Janaf je, naveo je, cijelo to vrijeme osigurao sigurnu opskrbu hrvatskih energetskih potreba kao i onih unutar EU-a i zemalja u okruženju, dodavši kako je Janaf ostvario odlične poslovne rezultate.

Janaf je spreman povezivati naftne kompanije s tvrtkama u okruženju i njihovim krajnjim korisnicima te preuzeti ključnu ulogu jednog od naftnih čvorišta europskog kontinenta, rekao je Adanić.

Instalirani kapaciteti Janafa su 24 milijuna tona godišnje.

"Danas smo suglasni da želimo snažniju i energetski neovisniju Europu. Zahvaljujući instrumentima kao što je REPowerEU dobit ćemo alate za prilagodbu budućim izazovima", rekao je Adanić.

Janaf je, kako je rekao, izradio strategiju razvoja i tranzicije za razdoblje od 2020. do 2030. godine, s ciljem transformacije iz naftne i transportno skladišne u održivu energetsku kompaniju.

Član Uprave Janafa Vladimir Veselica podsjetio je da Janaf ima ugovor s MOL-om, što je jamstvo stabilne opskrbe rafinerija u vlasništvu MOL Grupe. Kaže da su u tijeku pregovori o novom ugovoru.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je da je program REPowerEU uz ostalo namijenjen prestanku ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, što je europske porezne obveznike stajalo gotovo 100 milijardi eura godišnje.

Tagovi: Stjepan Adanić, Janaf, Jadranski naftovod, Vladislav Veselica
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu uoči sastanka Federalnih rezervi
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu uoči sastanka Federalnih rezervi
LONDON - Cijene nafte porasle su u današnjem azijskom trgovanju. Tržište nafte posljednjih je dana također pod pritiskom kretanja u bankarskom sektoru, pa su cijene crnog zlata ovog tjedna dotakle najniže vrijednosti u posljednjih 15 mjeseci.
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE