GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Acciona Energia najavljuje nove projekte u Hrvatskoj

Acciona Energia najavljuje nove projekte u Hrvatskoj
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ambiciozni ciljevi postavljeni u sklopu Europskog zelenog plana odlična su prilika za razvoj tvrtkama koje se bave obnovljivim izvorima energije (OIE), a upravo tvrtke iz tog sektora sudjelovale su na jučerašnjem Hrvatsko-španjolskom forumu o OIE u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić kazao je da zadnjih nekoliko godina stvaraju regulativu koja će olakšati tranziciju Hrvatske na niskougljično gospodarstvo. „Želimo svim našim građanima pružiti sigurnost u opskrbi energijom i podizati energetsku učinkovitost. Treba nam promjena paradigme prema dekarbonizaciji, a to je ujedno i odlična prilika za privatni sektor da iskoristi tu tranziciju“, izjavio je Milatić, uz napomenu da EU u skoroj budućnosti planira investicije u OIE teške 20 milijardi eura.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na rad Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji koji je usmjeren na energetsku tranziciju otoka. 

„Teško je kreirati politike koje bi uniformirano razvijale potencijale OIE svakog otoka zasebno jer imaju mnoge specifičnosti, ali svejedno smo u samom vrhu energetske tranzicije po tom pitanju. Sljedeća faza je fokusirana na izgradnju kapaciteta otoka da budu što samodostatniji po pitanju energije. Cijela ta inicijativa dio je Europskog zelenog plana, a tko će bolje od otočana pokazati primjerom da možemo bolje i učinkovitije koristiti resurse. Njihova iskustva olakšat će tranziciju svima“, poručio je Picula.

Nakon predstavljanja tržišta Hrvatske i Španjolske održan je panel Budućnost održivih rješenja u energetici na kojem su sudjelovali Alberto Castañeda, direktor tvrtke Development Gorona del Viento S.A. (online), Ivan Andročec iz HEP-a, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Aljoša Pleić iz tvrtke Acciona Energia, Bojan Reščec iz RP Globala i Mirko Tunjić iz Circular Energy Resourcesa.

Castañeda je predstavio projekt energetske tranzicije na OIE na kanarskom otoku El Hierro koji je prošle godine 54 posto energije proizvodio iz vjetroparka Gorona del Viento, čime su uštedili gotovo 7000 tona goriva i izbjegli emisiju 23.000 tona ugljičnog dioksida u atmosferu.

Andročec je govorio o strategiji obnovljivog razvoja HEP-a do 2030. godine. Kazao je kako je osnovana na četiri stupa: revitalizaciji postojećih hidroelektrana, izgradnji novih hidro pogona, izgradnji novih OIE pogona i visokoučinkovitoj kogeneraciji na plin. Ukupno, u tim tehnologijama, HEP do 2030. godina planira dobiti 1.500 MW nove snage. Jardas je prezentirao energetsku tranziciju kvarnerskih otoka prema čistoj energiji u sklopu inicijative "Čista energija za EU otoke". Najavio je izgradnju novih pogona i skladišnih sustava te poručio kako će svoja iskustva dijeliti i s drugim hrvatskim otocima.

Pleić je pojasnio što sve španjolska tvrtka Acciona Energia radi na našem tržištu, kazavši kako su tu prisutni već 15 godina. „Važno je da uvijek gledamo naprijed, ispred trenutnih standarda i propisa koji još uvijek kaskaju za razvojnim projektima. U Hrvatskoj smo realizirali više od 10 projekata, a u planu imamo i nekoliko zanimljivih novih pogona na vjetar i sunce“, najavio je Pleić, dodavši kako se dosta naslanjaju na lokalne komponente i da OIE imaju svijetlu budućnost u Hrvatskoj.

U sklopu Foruma održana je i radionica s ciljem razmjene primjera dobre prakse u korištenju obnovljive energije kao i poslovni razgovori preko 30 hrvatskih i španjolskih tvrtki i institucija iz sektora OIE.

Tagovi: Acciona Energia, Circular Energy Resources, Development Gorona del Viento S.A. , Tonino Picula, obnovljivi izvori energije, Europski zeleni plan, vjetroelektrane, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE