GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zorić: Rast BDP-a od pet posto ćemo teško dosegnuti

Zorić: Rast BDP-a od pet posto ćemo teško dosegnuti
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2021 / 13:08
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić govorio je kao gost Newsrooma na N1 o perspektivama ekonomije Hrvatske u pandemiji koja se ispostavila da ne jenjava kako se prognoziralo, te o načinima kako nacionalnu ekonomiju sačuvati.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se i u travnju nastaviti mjere pomoći tvrtkama koje trpe velike gubitke. Koliko to pomaže radnicima i tvrtkama?

“Sigurno da pomaže, sigurno da pomaže ukupnoj nacionalnoj ekonomiji. Kada bi se ta radna mjesta pogasila, mislim da bi problemi bili puno veći i puno teže bi se gospodarska aktivnost obnavljala i vratila na željene razine”, odgovorio je Zorić za N1 televiziju.

Istaknuo je još jedan pozitivan moment:

“Mjere se proglašavaju mjesec za mjesec. Ovaj put je proglašeno za mjesec ranije. To je dobro. Izbrisalo je kod ovih koji ovise o mjerama, dozu neizvjesnosti koje je do sada bilo.”

“Ono što smo čuli tijekom razgovora, što nikoga ne veseli, da se pominje i svibanj, to ukazuje, a i epidemiološki pokazatelji nas upućuju na to, koliko se epidemiološka situacija otima kontroli, koliko može biti opasna i koliko može biti pogubna za ekonomiju i ukupno za život u zemlji”, kazao je za N1.

Dodao je da "ipak moramo biti zadovoljni".

“U datim okolnostima je glavnina gospodarstva opstala, većina radnih mjesta je očuvana, iako statistike pokazuju da je (na godišnjoj razini) 20.000 mjesta manje. Nekih posljedica je ipak bilo.”

Rekao je da u 2020. BDP ipak nije pao onoliko koliko se predviđalo. Spomenuo je da su prognoze za ovu godinu bile vrlo optimistične, ali uz uzimanje kao izvjesnog da će u prvom dijelu godine većina stanovništva Hrvatske već biti cijepljena i da će epidemiološka situacija biti bitno normalnija.

“Čini mi se da se pandemija ne predaje. Bojim se ako travanj nastavi ovako, ako takav bude i svibanj ne daj Bože, da taj rast od pet posto, odnosno 5,3 posto, nećemo dosegnuti”, kazao je Zorić.

Rekao je da Hrvatska još uvijek u nekim sektorima poseže za uvozom radne snage, posebno u graditeljstvu, ali u nekim drugim sektorima ekonomije stanje je neusporedivo drugačije:

“Bojim se da će turistički sektor, koji je tradicionalno bio prilika za sezonske radnike, sada u ovoj neizvjesnosti malo opreznije kalkulirati s dovođenjem ljudi i iz Hrvatske i iz inozemstva.”

Zorić je dalje komentirao izjavu predsjednika Vlade da je komunikacija s HUP-om dobra, da HUP ima sve informacije koje bi trebao imati:

“Hm! Bilo bi dobro da je komunikacija dobra, da imamo sve informacije. Dobro, neke informacije imamo. Neke smo dobili, neke nismo. Radni nacrt tog dokumenta nismo vidjeli, ali ima nekih naznaka da bismo ga narednih dana mogli vidjeti.”

Rekao je dalje da bi Hrvatska, od europskih sredstava pomoći očuvanju i oporavku ekonomije, trebala puno više novca ulagati u privatni sektor:

“Mi nismo protivnici javnog sektora. Dapače, potreban je”

“To će donositi nova radna mjesta, prihode.”

“Uostalom, kad se ulaže u privatni sektor, onda su tvrtke obavezne dodati određeni dio sredstava, nikada se ne daje puni iznos”, kazao je za N1.

Tagovi: Damir Zorić, hrvatski BDP, hrvatski turizam, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalni stožer
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE