GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znak ozbiljnog upozorenja za njemačku ekonomiju

Znak ozbiljnog upozorenja za njemačku ekonomiju
BASF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2019 / 09:36
Autor: Henrik Böhme, Deutsche Welle
KOMENTAR - Upozorenje o profitu (Gewinnwarnung) jedan je od najvarljivijih njemačkih ekonomskih pojmova. Tu se naime ne radi o upozorenju na profit koji bi neka tvrtka mogla ostvariti, već zapravo najavljuje da će tvrtka imati manju zaradu od očekivane. Ili čak da zarade uopće neće biti. Stoga bi točnije bilo govoriti o upozorenju o gubitku.

Ali bez obzira na to, takvo upozorenje o profitu stiglo je početkom ovog tjedna od njemačkoga kemijskog koncerna BASF. To nije bilo kakva firma, već najveća kemijska kompanija na svijetu sa 122.000 zaposlenih širom svijeta. Ako je takva kompanija tako drastično smanjila svoju prognozu za tekuću fiskalnu godinu – očekuje se, naime, pad profita od čak 30 posto – onda bi se zapravo trebala uključiti sva crvena svjetla za uzbunu.

Zašto? Zato što takva kemijska kompanija prva osjeti kad drugima ide loše. Ona naime ima kupce u mnogim, skoro u svim industrijskim granama. Na primjer u automobilskoj industriji, koju opskrbljuje bojama i plastikom. Tamo se, objašnjava BASF u svom upozorenju, na globalnoj razini bilježi posebno veliki pad proizvodnje.

Drugo obrazloženje: svjetski trgovinski sukobi. Oni koji su mislili da će se sve ipak nekako samo od sebe srediti i da će nakon sljedećeg tvita američkog predsjednika sve opet biti u redu, polako shvaćaju da to neće biti tako.

Neko stvarno rješenje nije na vidiku, ali šteta je očito već ogromna. Jer, ako se kompanije nečega stvarno boje, onda je to nesigurnost.

Recesija se, doduše, može prizivati i kada se o njoj priča – ali tu se ne radi samo o BASF-u. Sve je više loših vijesti iz njemačke ekonomije, praktično svaki novi dan donosi nove nevolje.

Narudžbe za njemačku industriju u stalnom su padu. Raspoloženje u kompanijama postaje negativno. Institut za ekonomska istraživanja Ifo iz Münchena, koji redovito istražuje raspoloženje u kompanijama, osjetio se nedavno primoranim objaviti loše vijesti: izvozno orijentirana proizvodnja (koja generira četvrtinu njemačke dodane vrijednosti) nalazi se u recesiji, konstatiraju znanstvenici.

Strojogradnja – pored proizvođača automobila, drugi veliki stup njemačkoga gospodarstva – očekuje za tekuću godinu pad proizvodnje od dva posto. A neke druge kompanije su čak i prije BASF-a najavile nepovoljan razvoj situacije: Simens je zabilježio „neočekivani pad broja narudžbi", a i za koncern ThyssenKrupp analitičari očekuju upozorenje o profitu, dakle upozorenje o padu zarade.

Istovremeno, sve su češće vijesti o planiranim otpuštanjima: BASF želi ukinuti 6.000 radnih mjesta; njihov najveći konkurent, također njemački kemijski koncern Bayer, prije nekog vremena već je najavio moguće ukidanje 12.000 radnih mjesta, a čini se da su i u Siemensu, ThyssenKruppu ili Volkswagenu uspješne godine s velikim profitima stvar prošlosti. U tijeku su pripreme za pravu oluju koja se sprema.

Dobra vijest poslije mnogih loših vijesti: njemačko tržište rada je u tako dobrom stanju da može apsorbirati trenutni val najavljenih otpuštanja. Istovremeno, broj podnesenih prijava za skraćeno radno vrijeme posljednjih tjedana značajno se povećao. To znači da mnoge kompanije otpuštaju zaposlene samo ako ne postoji neko drugo rješenje.

Skraćeno radno vrijeme koristi se kao instrument kojim se pokušava zadržati kvalificirane radnike: umjesto da budu otpušteni, njih se privremeno šalje na skraćeno radne vrijeme, da bi se kasnije, kada se ekonomska situacija u firmi popravi, ponovo vratili na puno radno vrijeme. A oni koji i dobiju otkaz, imaju dobre šanse da uskoro pronađu neki novi posao.

Instrument skraćenog radnog vremena već je jednom pomogao njemačkom gospodarstvu da brzo ponovo stane na noge nakon teške recesije 2009. godine. Tada je kao rezultat globalne financijske krize ekonomija pala za pet posto.

Osim toga, svjetska ekonomija je daleko od tako dramatičnog kolapsa. Nakon godina buma s djelomice pregrijanim njemačkim gospodarstvom, sada slijedi faza normalizacije. To po prirodi stvari uključuje cikluse, kako uspona, tako i pada privredne proizvodnje i ekonomskog rasta. Stvarno loše vijesti zvuče drugačije.

Tagovi: njemačka ekonomija, BASF, Siemens, Volkswagen, ThyssenKrupp, Bayer
PROČITAJ I OVO
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
OTVARANJE
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
ZAGREB - Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je u petak na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE