GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?

Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 09:38
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.

Rok za povlačenje 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti koje su Hrvatskoj doznačene još krajem studenoga prošle godine za sanaciju šteta koje su u razornom zagrebačkom potresu pretrpjele zgrade javne namjene istječe za sedam mjeseci, a sudeći po podacima o dosadašnjem ugovaranju i povlačenju, šanse da do tada iskoristimo veći dio tog novca su minimalne, navodi dnevnik.

Kako je Večernjem listu jučer potvrđeno u Ministarstvu graditeljstva, krajnji korisnici do sada su zatražili naknadu samo 231 milijuna, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto ukupno odobrenog iznosa.

Fond solidarnosti namijenjen je sanaciji u vodoopskrbi, prometu, zdravlju i obrazovanju, obnovi kulturne baštine, a krajnji korisnici su škole, fakulteti, bolnice i sl., koji na temelju raspisanih javnih poziva potpisuju ugovore s ministarstvima ili jedinicama lokalne samouprave.

Javni pozivi raspisani su u siječnju, a prema podacima ministarstva do kraja listopada sklopljeno je 255 ugovora vrijednih ukupno 7,9 milijardi kuna, od čega će se dio financirati iz Fonda solidarnosti, a dio iz drugih izvora. No, pravi posao tek slijedi.

Po svim tim ugovorima moraju se prije svega raspisati natječaji za projektiranje, a zatim i izvođenje radova što je, čak i ako se nađe dovoljno projektanata i građevinske operative, posao koji zahtijeva minimalno šest mjeseci.

Preduvjet da bi se za projekt dobio europski novac je izdani račun, što znači da se do zadanog roka u lipnju moraju izvesti i neki radovi, a to uz spomenute brojke izgleda kao nemoguća misija.

Da je u pripremi za povlačenje novca za sanaciji nakon zagrebačkog potresa bilo nesnalaženja, i to zbog manjka iskustva, priznaju i u Ministarstvu graditeljstva, no očekuju kako će se te greške izbjeći kod povlačenja novca za obnovu Banovine.

Hrvatska će za to dobiti 319 milijuna eura, a vlada je ovaj put unaprijed utvrdila arhitekturu koordinacijskih i provedbenih tijela. Zbog toga će, očekuju u ministarstvu, javni pozivi za obnovu iz Fonda solidarnosti ovoga puta biti raspisani odmah nakon što Europski parlament odobri novac, donosi Večernji list.

Tagovi: fondovi EU, Banovina, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE