GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog pandemije ugroženo 245.000 radnih mjesta u BiH

Zbog pandemije ugroženo 245.000 radnih mjesta u BiH
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 13:05
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Pandemija koronavirusa ugrožava gotovo četvrt milijuna radnih mjesta u Bosni i Hercegovini (BiH), objavile su u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pri čemu je posebno ranjivima identificirano 14 sektora.

U studiji ILO i EBRD-a navodi se da je 245.000 radnika u neposrednom riziku od otkaza zbog karakteristika svog posla, te da se radi o gotovo 20 posto radne snage u BiH.

Studija identificira 14 sektora kao posebno ranjive na utjecaj pandemije, među kojima su trgovinu na veliko i malo, prijevoz, biljna i stočarska proizvodnja, usluge smještaja i prehrane. Posebno su ugrožene djelatnosti u kojima su angažirane žene, navodi se dalje.

"Od 245.000 ugroženih poslova, nešto manje od polovine odnosno 114.000 odnosi se na mikro poduzeća s do 10 radnika. Žene, koje čine 67 posto poslova u zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti u Bosni i Hercegovini, u prvom su redu krize", dodaje se.

Ranjive su i drvoprerađivačke i metaloprerađivačke te djelatnosti povezane s turizmom, gdje je angažirana uglavnom mlađa radna snaga. "Veliki udio mladih zaposlenih u izloženim sektorima može imati još veći utjecaj na radna mjesta", upozorava se u studiji.

Procjena ILO-a i EBRD-a temelji se na tome kako je Covid-19 do danas utjecao na gospodarstvo u BiH.

Studija otkriva da je tijekom trećeg tromjesečja 2020. godine zabilježeno smanjenje broja radnih sati izazvanih otpuštanjima i drugim privremenim smanjenjem radnog vremena, što je ekvivalentno gubitku 170.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom. Ta brojka je bitno veća od prosjeka u gospodarstvima šest zapadno-balkanskih zemalja.

ILO i EBRD u studiji predlažu promjenu politika u zapošljavanja ljudi, sustava zdravstvenog osiguranja kod nezaposlenih te poticanje zapošljavanja.

Tagovi: koronakriza u BiH, tržište rada u BiH, Međunarodna organizacija rada, EBRD
PROČITAJ I OVO
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
PROJEKTI
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici u problemima su zbog Fonda solidarnosti jer, kako doznaje Jutarnji list, nemaju dovoljno prijavljenih projekata na temelju kojih bi povukli gotovo 2,2 milijarde kuna, a novac se treba potrošiti do lipnja sljedeće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE