GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog koronavirusa Slovenija prepolovila procjenu rasta BDP-a

Zbog koronavirusa Slovenija prepolovila procjenu rasta BDP-a
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Zbog pandemije koronavirusa slovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) prepolovio je raniju procjenu rasta BDP-a, izjavio je u četvrtak slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

UMAR je u svojoj prognozi prošle jeseni najavljivao rast ekonomske aktivnosti u ovoj godini za 3 posto, no sada je tu prognozu smanjio na 1,5 posto.

Govoreći o utjecaju moguće recesije na slovensko gospodarstvo Počivalšek je upozorio na veliku ovisnost od izvoza i ekonomskog stanja u glavnim vanjskotrgovinskim partnericama u Europi.
Slovenija je lani ostvarila preko 40 milijardi eura izvoza, o izvozu je ovisno 85 posto sveukupne proizvodnje pa u nastajućoj krizi oko koronavirusa najveća briga treba biti očuvanje radnih mjesta, za što je vlada već pripremila mjere u visini skoro milijardu eura, kazao je među ostalim Počivalšek.
Kako je dodao, riječ je o mjerama pomoći poduzećima za održavanje njihove likvidnosti, subvencije tvrtkama čiji će zaposlenici biti odsutni zbog karantene ili čekanja zbog zastoja proizvodnje, poreznim olakšicama u vidu odgode obveza ili njihovih plaćanja na rate, otvaranja kreditnih linija, subvencija kompanijama s kreditnim zaduženjima višim od 600 milijuna eura itd.
Slovenija očekuje da će vrlo brzo biti operativna i nova mjera Europske komisije, koja je zbog krize oko koronavirusa donijela paket u visini 25 milijardi eura.
Osim toga, upozorio je Počivalšek, ne smije se dogoditi da se s reakcijom na dolazeću krizu čeka, kako se to Sloveniji dogodilo nakon globalne financijske krize 2008., kada su zbog likvidnosnih poteškoća propale i neke tvrtke koje su dobro poslovale.
Ministar gospodarstva, koji će to biti i u budućoj vladi, predstavio je pred resornim parlamentarnim odborom glavne ekonomske ciljeve buduće vlade. To su stvaranje konkurentnog poslovnog okoliša, smanjivanje regionalnih razlika i prevelike centralizacije. Posebno je ukazao na činjenicu da je neproporcionalno velik dio radnih mjesta koncentriran u nekoliko većih gradova, posebno u Ljubljani i Mariboru, što prijeti razvojnom zaostatku ruralnih krajeva i manjih općina.
Kako prenose slovenski mediji, zbog očekivanog smanjenja ekonomske aktivnosti u krizi oko koronavirusa i posljedičnog smanjivanja proračunskih prihoda u odnosu na planirane nova vlada, koja stupa na dužnost krajem tjedna, planira rebalans državnog proračuna za ovu godinu, koji je donesen potkraj prošle godine.
Počivalšek se na početku izlaganja zastupnicima ispričao što ima problema s glasom i zvuči promuklo. "Sinoć sam imao temperaturu, pa sam se u Celju testirao na koronavirus, a nalaz je negativan", rekao je Počivalšek pokazavši zastupnicima potvrdu iz bolnice.
Zbog zaštite od širenja koronavirusa, u slovenskom parlamentu su prije nekoliko dana uvedene dodatne mjere provjetravanja prostorija svakih sat i pol te redovna povremena dezinfekcija i čišćenje.

Tagovi: slovenska ekonomija, slovenski BDP, Slovenija, Zdravko Počivalšek
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE