GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju

Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Pad gospodarstva eurozone produbljen je u siječnju zbog pojačanih protupandemijskih mjera koje teško pogađaju uslužni sektor, ali poslovni čelnici polažu nadu u kampanju cijepljenja protiv covida 19, pokazalo je u petak izvješće tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u siječnju za 1,6 bodova u odnosu na prošli mjesec, na 47,5 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

Uslužni sektor bilježio je dublji pad aktivnosti nego u prosincu budući da su kompanije ostale zatvorene kako bi se suzbio novi val pandemije. Industrija je i dalje jaka budući da su tvornice i dalje uglavnom otvorene pa je rast tek usporio, primjećuje Markit.

„Donekle ohrabruje činjenica da je pad blaži nego u proljeće prošle godine, što odražava kontinuiranu relativnu otpornost industrije, rastuću potražnju za izvozom robe i blaže mjere blokade, u prosjeku, nego prošle godine“, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Vrijednosti PMI-ja u posljednja tri mjeseca više su nego u prva tri pandemijska mjeseca prošlog proljeća, a to upućuje na zaključak da su ekonomske posljedice drugog vala zaraze zasada osjetno blaže od onih koje je izazvao prvi val, ocjenjuju u Markitu.

Kontinuirano širenje zaraze i zabrinutost za potražnju blago su pritisnuli optimizam poslovnih čelnika na početku nove godine, potisnuvši u drugi plan početak kampanje cijepljenja protiv covida 19.

Oslonac je dobro raspoloženje u industriji a Williamson ukazuje i na naznake da se kompanije i potrošači postupno prilagođavaju pandemiji i ograničenjima.

"Zato podaci iz istraživanja potkrepljuju ocjenu da će početak 2021. biti slab za eurozonu ali bi gossodarstvo trebalo ubrzati paralelno širenju kampanje cijepljenja", zaključuje glavni poslovni ekonomist Markita.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, PMI Index, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE