GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto usred ekonomske krize u Koreji i Japanu nezaposlenost ne raste?

Zašto usred ekonomske krize u Koreji i Japanu nezaposlenost ne raste?
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 20:14
Autor: Matej Balen
SEUL, TOKIO –  I dok je usred krize rast nezaposlenosti česta pojava u zapadnim ekonomijama, zbog smanjenog zapošljavanja i pojačanog otpuštanja u poduzećima, Japan i Koreja imaju drugačija kulturološka obilježja.

Nakon Drugog svjetskog rata u Japanu, te Korejskog rata u Južnoj Koreji, ove dvije ekonomije su krenule u snažni ekonomski rast koje su obilježavale nacionalna suradnja proizvođača, dobavljača, distributera i banaka, u kojima su stvorena moćna poduzeća koja su usko surađivala sa nacionalnim vladama. Stvorene su jake radne unije, a radnicima se od strane države naveliko garantira cjeloživotna zaposlenost u jednom poduzeću“, što je s vremenom postala kulturološka karakteristika u ove dvije zemlje.

Masovni otkazi su postali teško izvedivi za japanska i korejska poduzeća, koja su tako potencijalnu slabost pretvorili u svoju snagu stvorivši snažnu korporativnu kulturu cjeloživotnog rada jednog zaposlenika unutar kompanije. To se posebno odnosi na Samsung, Sony, Hyundai, Panasonic i slične velike korporacije. Tijekom ekonomske krize 2008. i 2009. godine, obje zemlje su zabilježile mnogo niži rast nezaposlenosti nego zapadne ekonomije.

Trenutna kriza s pandemijom COVID-19, koja je još početkom veljače pogodila obje zemlje, nije utjecala na povećanje nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Koreji se od početka pandemije čak smanjila sa 4.1 na 3.3 posto, dok je u Japanu ostala stabilna na niskih 2.4 posto, stoji u prošlotjednim podacima analitičara, koje prenosi Japan Times.

„Korporativni DNA jest da se mora napraviti svaki napor da se izbjegnu otpuštanja, a svi zaposlenici prihvaćaju mentalitet da svi dijelimo istu sudbinu“, govori Lloyd Chan, ekonomist Oxford Economics.

Japan Times čak piše kako je zaštita zaposlenika dovedena do te mjere da se državni službenici u Koreji nazivaju „željeznim zdjelicama riže“ koje je nemoguće razbiti, dok su zaposlenici u velikim korporacijama čak nazivaju „dijamantnim zdjelicama riže“ koji štite svoje zaposlenike do samoga kraja.

„U krizama se javljaju rezovi u plaćama, ali otpuštanja nisu kulturološki dopustiva.“, govori Atsushi Takeda, glavni ekonomist istraživačkog instituta Itochu, „Ovo nije Amerika. Poduzeća ovdje ne povisuju plaću olako svojim zaposlenicima, već radije akumuliraju financijske zalihe u vrijeme kada krize nema, namijenjene za vrijeme kada kriza nastupi.“

Svoju ulogu u sprječavanju ekonomske nestabilnosti imaju i nacionalne vlade u obje države, koje su obje u ožujku osigurale dodatna sredstva da bi spriječili rast nezaposlenosti. Koreja je tako za tu svrhu odvojila gotovo 10 milijardi USD, a Japan nudi široku paletu ekonomskih mjera u vrijeme krize.

Tagovi: koronakriza, Južna Koreja, Japan, nezaposlenost, japanska ekonomija, Sony, Panasonic, Hyundai, Samsung
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni

NEW YORK - Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a izglede procijenila kao stabilne.

Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
PORUKE
Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost Novog dana na televiziji N1. Komentirao je uhićenje Josipe Rimac i ima li ono poveznice s njegovim ministarstvom.
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
PROCJENE
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
WASHINGTON - Većina država Zapadnog Balkana u ovoj godini će zabilježiti značajan manjak javnih prihoda, koji bi u Crnoj Gori mogli pasti skoro osam odsto u odnosu na prošlu, ocijenjeno je iz Svjetske banke.
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
POTPORE
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
ZAGREB - Ta bi se mjera, a ne zakon, odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uvjet bi bio kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE