GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto usred ekonomske krize u Koreji i Japanu nezaposlenost ne raste?

Zašto usred ekonomske krize u Koreji i Japanu nezaposlenost ne raste?
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 20:14
Autor: Matej Balen
SEUL, TOKIO –  I dok je usred krize rast nezaposlenosti česta pojava u zapadnim ekonomijama, zbog smanjenog zapošljavanja i pojačanog otpuštanja u poduzećima, Japan i Koreja imaju drugačija kulturološka obilježja.

Nakon Drugog svjetskog rata u Japanu, te Korejskog rata u Južnoj Koreji, ove dvije ekonomije su krenule u snažni ekonomski rast koje su obilježavale nacionalna suradnja proizvođača, dobavljača, distributera i banaka, u kojima su stvorena moćna poduzeća koja su usko surađivala sa nacionalnim vladama. Stvorene su jake radne unije, a radnicima se od strane države naveliko garantira cjeloživotna zaposlenost u jednom poduzeću“, što je s vremenom postala kulturološka karakteristika u ove dvije zemlje.

Masovni otkazi su postali teško izvedivi za japanska i korejska poduzeća, koja su tako potencijalnu slabost pretvorili u svoju snagu stvorivši snažnu korporativnu kulturu cjeloživotnog rada jednog zaposlenika unutar kompanije. To se posebno odnosi na Samsung, Sony, Hyundai, Panasonic i slične velike korporacije. Tijekom ekonomske krize 2008. i 2009. godine, obje zemlje su zabilježile mnogo niži rast nezaposlenosti nego zapadne ekonomije.

Trenutna kriza s pandemijom COVID-19, koja je još početkom veljače pogodila obje zemlje, nije utjecala na povećanje nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Koreji se od početka pandemije čak smanjila sa 4.1 na 3.3 posto, dok je u Japanu ostala stabilna na niskih 2.4 posto, stoji u prošlotjednim podacima analitičara, koje prenosi Japan Times.

„Korporativni DNA jest da se mora napraviti svaki napor da se izbjegnu otpuštanja, a svi zaposlenici prihvaćaju mentalitet da svi dijelimo istu sudbinu“, govori Lloyd Chan, ekonomist Oxford Economics.

Japan Times čak piše kako je zaštita zaposlenika dovedena do te mjere da se državni službenici u Koreji nazivaju „željeznim zdjelicama riže“ koje je nemoguće razbiti, dok su zaposlenici u velikim korporacijama čak nazivaju „dijamantnim zdjelicama riže“ koji štite svoje zaposlenike do samoga kraja.

„U krizama se javljaju rezovi u plaćama, ali otpuštanja nisu kulturološki dopustiva.“, govori Atsushi Takeda, glavni ekonomist istraživačkog instituta Itochu, „Ovo nije Amerika. Poduzeća ovdje ne povisuju plaću olako svojim zaposlenicima, već radije akumuliraju financijske zalihe u vrijeme kada krize nema, namijenjene za vrijeme kada kriza nastupi.“

Svoju ulogu u sprječavanju ekonomske nestabilnosti imaju i nacionalne vlade u obje države, koje su obje u ožujku osigurale dodatna sredstva da bi spriječili rast nezaposlenosti. Koreja je tako za tu svrhu odvojila gotovo 10 milijardi USD, a Japan nudi široku paletu ekonomskih mjera u vrijeme krize.

Tagovi: koronakriza, Južna Koreja, Japan, nezaposlenost, japanska ekonomija, Sony, Panasonic, Hyundai, Samsung
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE