GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je opasna politika negativnih kamatnih stopa?

Zašto je opasna politika negativnih kamatnih stopa?
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 08:54
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
NEW YORK - Za burzovni uzlet u posljednja tri mjeseca među najzaslužnijima je neumorno tiskanje novca u režiji američkih Federalnih rezervi.

U sklopu kvantitativnog programa ublažavanja tiskano je dodatnih tri bilijuna (tri tri tisuće milijardi) dolara u protekla tri mjeseca.

U svom je eksperimentu Fed čak otišao toliko daleko da je počeo kupovati (kroz ETF fondove) obveznice koje nemaju investicijsku ocjenu. S obzirom na ogroman rast indeksa dionica u travnju, svibnju i prvoj trećini lipnja - tehnološki indeks Nasdaq, na primjer, postavio je novi rekord i u utorak prvi put uzletio iznad 10.000 bodova - čini se da Fed najavljuje otkup po primjeru japanske središnje banke. dionica, ali za sada još nismo.

Također, ne očekuje se da će Fed, kao i neke druge središnje banke (Švedska, Švicarska, Danska, Japan, ECB), u kratkom roku uvesti negativnu kamatnu stopu. Vjerojatno bi to učinio u zaista ekstremnoj situaciji kada više ne bih imao na raspolaganju druga rješenja.

Ekonomist s Harvarda Kenneth Rogoff tvrdi da bi samo politika duboko negativnih efektivnih kamatnih stopa pomogla Sjedinjenim Državama. O tome svjedoči i europodručje, gdje je kreditna aktivnost porasla od 2015. godine, kada su u ECB uvedene negativne kamatne stope. Banke su, barem u teoriji, prisiljene davati velikodušnije kredite uz negativne kamatne stope, jer moraju platiti zatezne kamate ECB-u za višak sredstava.

Na ovu je temu izvedeno prilično malo istraživanja, ali rezultati su različiti i nije moguće zaključiti djeluje li negativna politika kamatnih stopa ili ne. Postoji dosta negativnih aspekata. Osobito kod štediša dovodi se u pitanje korisnost bankovnih depozita ako su kamatne stope negativne i njihovo podizanje gotovine posljedično znači da su banke ostale bez značajnih izvora kredita. A manje kredita dovodi do slabijeg ekonomskog rasta. Istraživanja također pokazuju da banke, u želji za maksimiranjem dobiti (njihove su marže izuzetno niske u situaciji negativnih kamatnih stopa), također daju pozajmice rizičnim tvrtkama, što povećava rizik financijske krize.

Da ne spominjemo probleme mirovinskih fondova, koji u takvim situacijama izuzetno teško povećavaju imovinu, a potom su prisiljeni kupovati rizična ulaganja.

Tagovi: negativne kamatne stope, Federalne rezerve, monetarna politika, Kenneth Rogoff, Nasdaq, Wall Street, kvantitativno ublažavanje, tiskanje novca
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE