GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je opasan jaz između niske njemačke i visoke američke inflacije?

Zašto je opasan jaz između niske njemačke i visoke američke inflacije?
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nedavno smo svjedočili objavi podatka o inflaciji u SAD-u, koja je već bila iznad tržišnog konsenzusa, što ukazuje na snažnije pritiske na smanjenje cijena.

Travanjska inflacija za SAD bit će poznata 12. svibnja; nauštrb prošlogodišnje deflacije i ovogodišnjeg snažnog oporavka u SAD-u, očekujemo vrlo visoku brojku. Istog dana, Njemačka će zabilježiti znatno nižu travanjsku inflaciju u odnosu na SAD.

Povijesni jaz između niže njemačke (europske) i veće američke inflacije uvelike će povećati valutni rizik za europske ulagače koji drže američke vrijednosne papire. Očekuje se da će dolar barem privremeno depresirati prema euru, barem privremeno. Istodobno, prinosi na državne obveznice duljeg dospijeća mogli bi se dodatno povećati.

Dok Njemačka zbog trećeg vala više ili manje ograničava javni život, SAD se otvara na krilima ubrzanog cijepljenja stanovništva, poticaja od 1,9 bilijuna dolara i očekivanih 2,2 bilijuna dolara ulaganja u američku infrastrukturu. Nedavno objavljeni makroekonomski podaci nadalje sugeriraju veću inflaciju za SAD. Američka maloprodaja u ožujku je skočila 10 posto, umjesto očekivanih šest posto. Indeks gotovih industrijskih proizvoda u ožujku skočio je dvostruko više od konsenzusa.

Cijene nekretnina u SAD-u povijesno su visoke. Pronađena su i desetljeća rekordnih cijena za ulazne proizvode u industriji, iz čega možemo zaključiti da će tvrtke morati odlučiti hoće li troškove prenijeti na kupce ili će imati niže marže. Na to će utjecati elastičnost potražnje, što znači da možemo očekivati brži rast cijena nužnje robe, prvo u SAD-u, a zatim u Europi.

Tagovi: inflacija, inflacija u SAD-u, njemačka inflacija, američke obveznice, tržište kapitala, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
OČEKIVANJA
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
MUENCHEN - Trajanje pandemije i stalni nedostatak integriranih sklopova ili čipova ipak nije prigušilo izvozna očekivanja u njemačkom proizvodnom sektoru, izvijestio je u utorak ekonomski istraživački institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu.
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
MIROVINE
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
ZAGREB - U prvih šest mjeseci ove godine umrlo je pet tisuća korisnika hrvatskih mirovina više nego teške 2020. godine, a ako se usporedba protegne na mirnije razdoblje otprije pet godina, tada se broj umirovljenika kojima je prestalo pravo na isplatu mirovine zbog smrti korisnika povećao za 10 tisuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE