GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto će se Kina od krize oporavljati brže od ostalih država?

Zašto će se Kina od krize oporavljati brže od ostalih država?
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 08:22
Autor: Matej Balen
PEKING – U traženju najpogodnijih tržišta, investicijski fondovi se opet najviše okreću prema Kini koja prva izlazi iz krize s pandemijom.

Kako broj slučajeva zaraze pada, tako i kineska ekonomija pokazuje znakove oporavka, a to privlači povećanu pažnju stranih investicijskih fondova. Prema pisanju CNBC-a, američki Pinebridge Investments, koji raspolože kapitalom od 101 milijardu USD, se odlučio pojačano okrenuti kineskom tržištu.

„Kao rezultat COVID-19, zapadno tržište je u velikom padu, dok u Kini veliki broj kompanija pokazuje znakove oporavka.“, ističe direktor Michael Kelly iz Pinebridgea, „Travanj će donijeti novi porast kineskog tržišta, dok zapadno tek počinje tonuti.“

UBS Asset Management ima podjednako mišljenje te pojačano ulaže u kinesko tržište kapitala, navodeći da su potrošnja ugljena te prodaja nekretnina u Kini već sada na 90 posto nivoa od prije krize, dok je i radna aktivnost sve veća. Oni ističu kako je kinesko tržište kapitala većinom vezano za tehnologiju, a taj sektor je manje ranjiv na trenutnu krizu.

Goldman Sachs se osvrće na riječi kineskog predsjednika koji je pustio snažne pozitivne signale, a za kineske mjere ocjenjuju kako stimuliraju domaću potrošnju, stabiliziraju zaposlenost, trgovinu te financijska tržišta. Najveće tržište Kine je postala Kina sama. Kao priliku za investiranje vide infrastrukturne projekte, prvenstveno vezano za razvoj i instalaciju 5G mreža.

U Nomuri vjeruju kako će kineski yuan postati možda i najvažnija pričuvna valuta. Bank of China je iznijela plan za stvaranje svoje digitalne valute, kao prva centralna banka koja će se odlučiti na taj potez.

Ali, da ne bi sve bilo bajno, analitičari i dalje ističu kineski pad izvoza zbog krize na globalnim tržištima, te geopolitičku krizu u odnosima SAD-a i Kine.

Tagovi: kinesko tržište, kineska ekonomija, Pinebridge Investments, koronakriza, Goldman Sachs, Bank of China, juan, kineski izvoz
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE