GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 20:31
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u SAD-u u studenome je neto uvećan za 210 tisuća, nakon porasta za revidiranih 546 tisuća u listopadu i 379 tisuća u rujnu, objavilo je ministarstvo.

Prvotnu procjenu za listopad ministarstvo je podiglo za 15 tisuća, a onu za rujan za 67 tisuća, napominju.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je ukupno u ta dva mjeseca broj zaposlenih bio za 82.000 veći no što je ministarstvo izvijestilo u prijašnjim procjenama.

Od početka 2021. godine u prosjeku je tako broj zaposlenih u SAD-u mjesečno rastao za 555 tisuća, pokazuju izračuni ministarstva.

Izraženije su u studenome zapošljavale tvrtke u sektorima stručnih i poslovnih usluga, prijevoza i skladištenja, te u građevinarstvu i u proizvodnom sektoru, objavilo je ministarstvo.

U sektoru maloprodaje broj zaposlenih se pak smanjio u odnosu na mjesec ranije.

Od travnja 2020. broj zaposlenih u SAD-u uvećan je za 18,5 milijuna, no još je uvijek za 3,9 milijuna manji u usporedbi s pretpandemijskim razinama u veljači 2020. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u studenome se smanjila za 0,4 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec, na 4,2 posto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 542 tisuće, na 6,9 milijuna, objavilo je ministarstvo, napominjući da njihov broj kontinuirano pada.

Ponovili su i da oba pokazatelja očituju poboljšanje u usporedbi s visokim razinama u razdoblju od veljače do travnja 2020., na početku pandemijske krize, ali su i dalje iznad razina u pretpandemijskoj veljači.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 0,7 postotni bod viša no što je bila u veljači 2020. godine, kada je iznosila 3,5 posto, a broj nezaposlenih za 1,2 milijuna veći no što je bio netom prije izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, američko tržište
PROČITAJ I OVO
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
MUENCHEN - Inflacija je u Njemačkoj u 2021. godini dosegnula najvišu razinu od 1993. godine, odražavajući oporavak gospodarstva od pandemijske krize, pokazali su u srijedu podaci, a kompanije i potrošači mogu očekivati daljnja poskupljenja u novoj godini.
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE