GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u ožujku

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u ožujku
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u SAD-u osjetno je usporilo u ožujku, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, približivši se pretpandemijskim razinama, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva rada.

Broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu u ožujku je neto uvećan za 431 tisuću, nakon revidiranih 750 tisuća u veljači i 504 tisuće u siječnju, objavilo je ministarstvo.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je broj zaposlenih u veljači i siječnju bio za 95 tisuća veći no što je ministarstvo izvijestilo u dosadašnjim procjenama.

U prvom ovogodišnjem kvartalu američki su poslodavci u prosjeku mjesečno neto otvorili 562 tisuće radnih mjesta, otprilike kao i u 2021. godini, napominju u ministarstvu.

U netom završenom mjesecu najviše su ponovo zapošljavale tvrtke u sektorima ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, te stručnih i poslovnih usluga. Jače su zapošljavali i sektor maloprodaje i proizvodnje, objavilo je ministarstvo.

Stopa nezaposlenosti u ožujku je opet smanjena za 0,2 postotna boda, kliznuvši na 3,6 posto, nadomak razine iz pretpandemijske veljače kada je iznosila 3,5 posto.

Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 318 tisuća, na šest milijuna, također se približivši razini iz veljače 2020. godine, kada je bez posla bilo oko 5,7 milijuna Amerikanca, pokazuju podaci ministarstva.

No, ukupan broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu još je uvijek manji za 1,6 milijuna, odnosno jedan posto u odnosu na pretpandemijsku veljaču, ističe ministarstvo.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u, američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE