GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u usporilo i u kolovozu

Zapošljavanje u SAD-u usporilo i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u SAD-u ponovo je usporilo u kolovozu, drugi mjesec zaredom, u uvjetima zaključenih vladinih programa financijske pomoći u koronakrizi, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u kolovozu je porastao za 1,371 milijun, nakon povećanja za 1,734 milijuna u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće ministarstva rada. U lipnju je poskočio je za 4,791 milijun.

Stopa nezaposlenosti smanjila se u kolovozu na 8,4 posto, sa srpanjskih 10,2 posto, utvrdilo je ministarstvo.

Izraženiji rast broja zaposlenih zabilježen je u maloprodaji, profesionalnim i poslovnim uslugama, ugostiteljstvu i sektoru odmora te obrazovnim i zdravstvenim uslugama.

Pojačano je i zapošljavanje u državnom sektoru, na privremenim poslovima popisa stanovništva.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su rast broja zaposlenih za 1,4 milijuna i pad stope nezaposlenosti na 9,8 posto.

Poboljšanja na tržištu rada odražavaju “kontinuiranu obnovu gospodarske aktivnosti, koja je bila ograničena uslijed pandemije koronavirusa i mjera uvedenih da se ona suzbije”, objavilo je ministarstvo rada.

Porast broja zaposlenih najvećim se dijelom pripusuje povratku na posao radnika koji su zbog koronakrize bili privremeno otpušteni ili su poslani kućama.

Vladini programi pomoći poslodavcima u isplati plaća radnika u međuvremenu su istekli ili su pred krajem, podsjeća Reuters. Programi isplate tjedne naknade za nezaposlenost u vrijeme pandemije od 600 dolara po osobi istekli su krajem srpnja.

Izdašne državne potpore ekonomisti smatraju zaslužnima za snažan oporavak gospodarske aktivnosti koja je bila gotovo paralizirana nakon mjera zatvaranja uvedenih sredinom ožujka kako bi se zauzdalo širenje zaraze koronavirusom.

Nakon izvješća za kolovoz, do američkih predsjedničkih izbora, koji će biti održani 3. studenoga, bit će objavljeno još samo jedno, ono za rujan, podsjeća Reuters.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE