GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u blago usporilo u svibnju

Zapošljavanje u SAD-u blago usporilo u svibnju
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 16:46
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Poslodavci u SAD-u neto su u svibnju otvorili 390 tisuća novih radnih mjesta, nešto manje nego u travnju, a broj zaposlenih gotovo je sustigao pretpandemijsku razinu, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatke za travanj i ožujak koji sada pokazuju neto otvorenih 436 tisuća odnosno 398 tisuća novih radnih mjesta, ukupno 22 tisuće manje no što su pokazivali prvi izračuni.

U privatnom sektoru neto su otvorene 333 tisuće novih radnih mjesta, u usporedbi sa 405 tisuća otvorenih u travnju.

Broj zaposlenih bio je u svibnju manji za 0,5 posto nego u pretpandemijskoj veljači, izvijestilo je ministarstvo.

Najviše su u prošlom mjesecu zapošljavali poslodavci u sektorima ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, stručnih i poslovnih usluga, te usluga prijevoza i skladištenja. Sektor maloprodaje zatvorio je pak 61 tisuću radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti bila je u svibnju nepromijenjena treći mjesec zaredom i iznosila je 3,6 posto, nadomak razine iz pretpandemijske veljače kada je iznosila 3,5 posto.

Bez posla je u svibnju bilo šest milijuna Amerikanaca, gotovo kao i u travnju, i samo 300 tisuća više nego u veljači 2020., pokazuju podaci ministarstva.

Prosječna satnica porasla je u svibnju za 0,3 posto u odnosu na travanj, na 31,95 dolara. Na godišnjoj razini porasla je 5,2 posto, nakon 5,5-postotnog rasta u travnju.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u, američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE