GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenost u Sloveniji porasla 3,3%

Zaposlenost u Sloveniji porasla 3,3%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2019 / 08:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2018. godini se broj zaposlenih povećao za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a broj samozaposlenih za 2,5 posto.

Broj samozaposlenih najviše se povećao u ugostiteljstvu (za 8,1 posto), informacijskim, komunikacijskim, financijskim, osiguravajućim i nekretninskim djelatnostima (za 7,6 posto). Najveće smanjenje zabilježeno je u prijevozu i skladištenju (za 1,4 posto).

Prošle godine najviše se povećao broj zaposlenih s najmanje srednjoškolskim obrazovanjem, za 4,1 posto, dok je broj zaposlenih sa srednjom stručnom spremom povećan za 3,4 posto. Broj zaposlenih s osnovnim ili nižim obrazovanjem smanjen je za 0,4 posto.

Broj zaposlenih muškaraca povećan je za 3,6 posto, a broj žena za tri posto. Broj mladih (15-29 godina) i starijih (50 godina i starijih) povećan je za 7,1, odnosno 4,9 posto.

Prošle godine se jaz između troškova rada za različite socio-ekonomske skupine nastavio smanjivati. Među ispitivanim čimbenicima na razlike u troškovima najviše utječe postignuta razina obrazovanja. U 2018. godini troškovi rada za maturante u srednjim školama iznosili su 63,2 posto, a za osnovnoškolce 50,9 posto troškova visokog i visokog obrazovanja. U 2018. godini ta se razlika smanjila za jedan postotni bod u odnosu na 2017. za zaposlenike srednjih škola i povećala se za 0,1 postotni bod za zaposlenike osnovnih škola.

Na promjene u troškovima rada utjecala je različita dinamika rasta troškova rada. Za studente visokog i visokog obrazovanja i srednjoškolce u 2018. godini prosječno su povećali 3,1 posto. 4,7 posto i 2,9 posto za osnovnoškolce.

Troškovi rada za zaposlene i samozaposlene u 2018. godini u prosjeku su iznosili 2.131 eura mjesečno, što predstavlja međugodišnji rast od 4,1%. Zaposlenici su plaćali u prosjeku 2.301 eura mjesečno, što je povećanje za 3,9 posto na godišnjoj razini.

Tagovi: Zaposlenost u Sloveniji, slovensko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
OČEKIVANJA
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača za ožujak blago su pogoršana pod utjecajem bojazni da bi epidemija koronavirusa u Kini mogla utjecati i na proizvodnju u Njemačkoj, pokazalo je u četvrtak istraživanje tvrtke za istraživanje tržišta GfK.
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto.
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
SNAGA
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
LONDON - Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijelu planetu, a mnoge zemlje zavise o kupovnoj moći njenih stanovnika.
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE