GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici

Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 11:05
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.

Kumulativno, u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih viši je za 0,8%. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.339.431 (+1% u odnosu na svibanj te +3,1% u odnosu na lipanj 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada. Uspoređujući pokazatelje za prvu polovicu 2019. u odnosu na isto razdoblje 2021. ukupan broj zaposlenih gotovo je na istoj razini odnosno u ovoj je godini viši za 4.176 osoba.

Prema NKD strukturi, u lipnju je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+7,5% godišnje te +0,9% u odnosu na svibanj) te Građevinarstvo (+7,6% godišnje i +0,8% mjesečno) jer su upravo to djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj. Pozitivne trendove u ovim kategorijama očekujemo i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje.

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem lipnja 2021. dosegnuo je 126.720 (+7.524 na godišnjoj razini) odnosno 8% od ukupnog broja osiguranika HZMO-a. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. Ohrabruje i podatak da je i drugi mjesec za redom nastavljen rast broj zaposlenih u pravnim osobama u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i to ubrzanom dinamikom te je u lipnju bio viši za 9,7% u odnosu na lipanj 2020. te 8,8% viši u odnosu na svibanj.

U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 17% ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz mjesečni rast za 0,5% na godišnjoj je razini zabilježen rast od 1%.

Iako u narednim mjesecima očekujemo nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva i zahuktavanjem turističke sezone rast zaposlenosti zasigurno neće biti snažan zbog državnih potpora tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine. Ipak, kao negativan rizik ne smijemo zanemariti ponovo rastuću neizvjesnost i nesigurnost povezane sa širenjem novih inačica Covida koje bi mogle zaustaviti turističku sezonu ranije od očekivanja što bi se nepovoljno odrazilo i na kretanja na tržištu rada.

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE