GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju

Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 16:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, nakon rasta u travnju, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom svibnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1,2% ili 18.969 osoba.

Ukupan broj zaposlenih dosegnuo je tako 1.592.190 što je 1,8% ili 28.654 više nego u istom mjesecu 2021. Pozitivne godišnje promjene tako su nastavljene i četrnaesti mjesec za redom s izglednim nastavkom i narednih mjeseci. U svibnju 2022. od ukupno zaposlenih, 86,1% ili 1.371.550 osoba bilo je zaposleno u pravnim osobama (+0,9% na mjesečnoj te 1,6% na godišnjoj razini).

U kumulativnom razdoblju od siječnja do svibnja u prosjeku je bilo zaposleno 1.564.254 osoba ili 1,4% više nego u istom razdoblju lani od čega se 1.353 osoba odnosilo na zaposlene u pravnim osobama. Najsnažnija promjena očekivano zabilježena u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+11,2%), djelatnostima Informacije i telekomunikacije (+8,2%), te Poslovanje nekretninama (+6,7%). Prerađivačka industrija, koja je zapošljavala u svibnju u prosjeku 231.052 ili 16,8% zaposlenih u pravnim osobama, zabilježila je rast broja zaposlenih od 1,9% u odnosu na razdoblje siječanj – svibanj 2021.

Povoljna kretanja na tržištu rada očekujemo i u nastavku godine. Navedena kretanja bit će podržana solidnim gospodarskim oporavkom i kontinuiranom potražnjom za radnicima u određenim djelatnostima. Naša prognoza podržana je očekivanjima o uspješnoj turističkoj sezoni. Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih osoba odnosno izražen rast posebno u djelatnostima povezanim s turizmom, očekujemo kako će ICT i Građevinarstvo ostati predvodnici pozitivnih kretanja.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
INFLACIJA
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Njemačka na rubu recesije
SUMORNO
Njemačka na rubu recesije
BERLIN - Sve više podataka iz privrede pokazuje da se ekonomija u Njemačkoj nalazi u padu. Taj trend bi se mogao pojačati, ovisno o tome koliko će teška biti iduća zima.
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
PROCJENE
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
NEW YORK - Multimilijareder Elon Musk je mišljenja da je najgori dio inflacije prošao te očekuje 18-mjesečnu recesiju, za koju je naveo da će biti relativno blaga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE