GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaostali i apatični

Zaostali i apatični
SIVILO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2019 / 20:40
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Baza podataka o nejednakostima u svijetu pri Pariškoj ekonomskoj školi demistificirala je ekonomiju u Hrvata.

Godinama se izvlačilo na rat, no realni podaci otkrivaju konačnu istinu: jednostavno, imamo lošu gospodarsku politiku, loše političare, monetarnu politiku...stagniramo već petnaest godina. Sve nam je loše. Od rata pa do današnjih dana upali smo u ideološku zamku političkih manipulatora. Mnogi su s idealima odlazili u rat, no do '94. privatizacijama, muljažama, preprodajom nafte i trgovinom donacijama, ratni profiteri dobili su politički i gospodarski zamah.

Progres na principu ''kuda idu divlje svinje'' jest začarani krug u kojem crna ekonomija egzistira kroz sve ratove na ovim prostorima. Vječno pitanje: ''Koja je vlast ikada bila poštena prema svom narodu?'' potvrđuje bolnu istinu svih sistema koji su eksperimentirali na ovim prostorima. Istina, mita i korupcije ima u cijeloj EU, no ta korupcija ne zaustavlja napredak država. Bivše socijalističke države, jednako kao i mi, stagnirale su početkom devedesetih. Gdje su one sada? Poljska, Češka, Slovačka pa i Mađarska, Rumunjska i Bugarska?

Izvlačimo se na rat, pa na to da su drugi ušli prije u EU, pa recesija. Uvijek imamo opravdanje za neuspjeh. Na kraju će za hrvatsko gospodarstvo krivci biti nogometni suci ili El Ninjo. Naravno da nam je teško priznati da smo narod koji radije rasprčka i rasproda sve nego što stvara. Pa i te silne milijarde koje smo povukli za investicije velikim dijelom nisu došle u proizvodnju i izvoz, kao u drugim zemljama, nego ponajprije u kupnju banaka, trgovinu i komunikacije. Mi nemamo ideje. Bezidejna vlada desetljećima se izvlačila na turizam i uslužne djelatnosti. Nedavni porast javnog duga ukazuje na to da je ponovno krenulo krpanje gladnog krokodila u javnom sektoru. Izvlačit će se kosturi ustaša i partizana, a jesen će jedino biti inventivna po tome što će se tražiti nova opravdanja za neuspjeh.

I dok Orban ulaže silne novce u osječki stadion (otkud mu interes zaključite sami) kod nas se odbijaju silne kineske investicije i druga ulaganja koja bi pokrenula proizvodnju i otvorila nova radna mjesta. Zašto bi stvarali kad možemo još rasprodavati državnu imovinu te prirodne resurse od opće važnosti koje se ustupaju budzašto kao da su privatna prćija? Narod neka šuti. Njega se ništa ne pita.

Jednostavno, građani sliče na idiote sitnog zuba koji već tri desetljeća nijemo i apatično promatraju uništavanje Hrvatske dok im se pred očima maše slikovnicom o bogatoj Švicarskoj. Podsjeća me to na bajke koje prepričavaju djeca u apokaliptičnom ''Pobješnjelom Maxu.'' Njihovim bajkama mogu povjerovati još tek djeca. Pariški podaci nisu samo pljuska svim dosadašnjim vladama. Oni su grubo otrežnjenje ovom naivnom narodu koji čeka Godota na vlasti. Nažalost, već godinama pišemo o tome da se sporo razvijamo i to na inerciji stranih, sporadičnih ulaganja.

Na domaćem terenu smo poput naših stadiona, devastirani, jadni, nikakvi. Ne našom zaslugom već šutnjom i izborom. Ako niste vjerovali nama, a nitko nije prorok u svom selu, onda se nadamo da će vam neovisni istražitelji otvoriti oči.

Vjerujem da će naš ''Potemkin'' s Markova trga izmisliti svoje ''egzaktno'' opravdanje na ove razočaravajuće rezultate. Dignut će se, nakratko, prašina, a onda ćemo se prepustiti zabavi uz ''Ples sa zvijezdama'' i koju utakmicu dok nam se prodaju muda pod bubrege. Još kratko, jer će, kad sve rasprodaju, prodati i nas.

Tagovi: hrvatska ekonomija, apatija, zaostajanje Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE