GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda smanjene 6,4 posto na godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda smanjene 6,4 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove godine bile su 2,9 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema siječnju lani pale za 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasla zalihe kapitalnih proizvoda, za 12,4 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda bile su za 7,7 posto više, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 19,4 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 40,6 posto. Zalihe energije su smanjene za 9,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 6,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 28,9 posto te u proizvodnji električne opreme, za 26 posto. Zalihe u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda su povećane za 21 posto, u ostaloj prerađivačkoj industriji za 12,5 posto, u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 8,2 posto, u proizvodnji prehrambenih proizvoda za 4,7 posto itd.

Istodobno su u siječnju u odnosu na prethodni mjesec najviše, za 25,5 posto, smanjene zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te za 19,9 posto u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 6,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za devet posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 83,3 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 52,1 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 31,3 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 196,5 posto te ostaloj prerađivačkoj industriji, za 18,5 posto.

Tagovi: Zalihe industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE