GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda smanjene 2,7 posto na godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda smanjene 2,7 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2022 / 09:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače ove godine bile su za 3,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema veljači lani pale za 2,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)..

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 12,9 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 7,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 2,9 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 22,4 posto. Zalihe energije su smanjene za 5,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 31,5 posto. Zalihe u proizvodnji električne energije su porasle za 17,3 posto, u proizvodnji odjeće za 16,8 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 15,7 posto, u proizvodnji duhanskih proizvoda 12,8 posto, proizvodnji metala 12,4 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda 11,8 posto, u proizvodnji strojeva i uređaja za 11,3 posto itd.

Istodobno su u veljači u odnosu na prethodni mjesec najviše, za 9,9 posto, smanjene zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te za 9,4 posto u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 2,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 9,4 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 80,8 posto,, strojeva i uređaja, za 44,2 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 13,9 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 207,3 posto te proizvodnji metala, za 47,1 posto.

Tagovi: Zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE